В Коста Рика празнуват най-великата си победа

снимка: БТА/AP

Цяла Коста Рика празнува днес победата на националния отбор по футбол над Уругвай снощи с 3:1, което стана първата сензация на Световното първенство 2014 в Бразилия. Успехът е наречен най-голямата победа във футболната история на страната и иронизира противниците от Уругвай.

"Голям отбор, беден Уругвай, тръби от първа страница един от най-популярните вестници в централноамериканската страна Ла Насион и по този начин отговори на уругвайските журналисти, които си правиха нелепи шеги.

В доста уругвайски медии преди мача страната не беше наричана Коста Рика (богат бряг), а Коста Побре (беден бряг). "Коста Рика записа най-голямата победа в историята си! Исторически успех!, се вижда в онлайн-изданието Диарио Екстра, като е илюстриран този текст със снимки на празнуващи костарикански фенове по улиците на столицата Сан Хосе.

В Бразилия пък хилядите фенове на отбора не се уплашиха от дъжда и си направиха сериозно парти на брега на океана във Форталеза. "Ние знаем, че имаме добър отбор. Може и да не са наистина най-добрите в света, но никога не сме вярвали, че ще ни подарят тази емоция, коментира Родриго Матаморос, който ще подкрепя отбора и в следващия мач срещу Италия в Ресифе, както и в третия мач от група D c Англия в Бело Оризонте.

Повечето от запалянковците вече боготворят Жоел Кямбъл, който стана играч на мача с урусите и вкара първото попадение за отбора. "Той е от тези звезди, които могат да блестят и сами, коментира друг фен- Хосе Бониля.

Той е млад и най-доброто време за него предстои. Видяхме как се представи на младежките шампионати до сега и е време да го покаже и на Мондиала. До момента малката страна от Централна Америка може да се похвали с победи над Шотландия и Швеция на Световното първенство през 1990-а година в Италия, когато отпадна във втория кръг от Чехословакия.

Другите важни футболни моменти са победа над Бразилия с 3:0 през 1960-а година и над Италия с 1:0 през 1984-а година, но това са били междуконтинентални олимпийски квалификации, което е далеч по-ниско ниво от Световното първенство. С не повече от 4,5 милиона души население, Коста Рика може да се похвали като страната с най-добър стандарт за живот.

Според заплатата и покупателната способност, която има местният жител, Коста Рика е на 3-о място в двете Америки след САЩ и Канада. Така и костариканците почти не емигрират в САЩ, докато доста от съседните страни се местят в Богатия бряг за по-добри заплати и живот, посочва БТА.