В Белгия готови за подвизи на Мондиал 2014

снимка: БТА/AP

Белгия се завръща на Световно първенство по футбол след 12 години отсъствие, но отборът е изпълнен с увереност и решителност преди първата си среща с Алжир от група Н.

Тимът е смятан едва ли не за потенциален участник в заключителната фаза на Мондиал 2014, след като е събран от най-добрите млади играчи от цяла Европа. Футболистите също чакат с нетърпение мача на Естадио Минейрао в Бело Оризонте, а с поредица от здрави влизания на последната тренировка една не предизвикаха контузии.

Старши-треньорът на "червените дяволи" Марк Уилмотс се надява, че биткаджийското настроение ще се пренесе и на мача с Алжир, чийто играчи също влизат доста разгорещени в мачовете си, но няма никаква идея каква тактика ще предложат.

"Наистина нямам представа какви са картите на алжирците. Те играят 4-4-2, играят също така и 4-3-3, но ние сме подготвили 3000 варианта. Единственият въпрос е да бъдем готови с това, което сме тренирали", каза треньорът, цитиран от БТА.

Белгия, заедно с Русия и Република Корея, изглеждат претенденти за първите две места в групата, но вероятно голямата липса е отсъствието на контузения нападател Кристиан Бентеке.

Но Алжир дойде в Бразилия с надеждата да надмине постижението си от преди 32 години, когато на старта победи Западна Германия в мач от предварителната група. Но дори и отпаднали от групата тогава, те бяха определени за най-добрия северноафрикански отбор.

Селекционерът на алжирците Вахид Халилходжич обаче смята, че Белгия е фаворит за победата в първия мач.

"Ние ще играем срещу много добър белгийски отбор в първия мач. Но във футбола всичко е възможно. Имаме достатъчно уважение към противника, но сами сме готови да се преборим за успеха, каза още босненският треньор на отбора от Африка.

Един от големите козове в състава му е Софиян Фегули, който е роден във Франция, но от родители-алжирци. Първото му докосване, играта в средата на терена и пасовете правят от Алжир опасен отбор.

Другата опция в атаката, на която разчитат алжирците, е Ислам Слимани от Спортинг (Лисабон). "Трябва да играем ефективно. Световното първенство е турнир, който мотивира всеки играч достатъчно. Знаем, че имаме дълг към 40 милиона алжирци, така че нашата работа е да ги зарадваме, заяви самият Софиян Фегули.