Утре започва европейското първенство по софтбол за смесени отбори

Министърът на спорта Свилен Нейков ще открие европейското първенство по софтбол за смесени отбори, което ще се проведе от 19-ти до 23-ти август в Дупница.

 

Той ще хвърли традиционната първа топка във вторник в 18.00 часа преди мача между България и Германия на главното игрище на спортен комплекс "Левски" в град Дупница.

 

"МФВС отпусна 60 000 лева, благодарение на които успяхме да подготвим съоръженията и да създадем една наистина отлична организация, която вярвам ще бъде високо оценена", заяви президентът на Българската федерация по софтбол Юрий Алкалай.

 

"Община Дупница оказа неоценима помощ в изграждането на инфраструктурата и оборудването на спортния комплекс, а лично председателя на общинския съвет Явор Тодоров е ангажиран в организацията на шампионата", добави Алкалай.

 

В последните години Дупница си изгради реномето на добър организатор и неизменно печели домакинства на важни турнири. Там се проведоха турнирите за Купата на европейските шампиони по софтбол за смесени отбори (2008 и 2009), Купата на носителите на купи - жени (2008) и Купата на европейските шампиони - жени (2009).

 

Първоначално участие в първенството бяха заявили федерациите на 12 европейски страни. Впоследствие, поради финансови причини отпаднаха Австрия, Дания и други, и в крайна сметка отборите на Великобритания, Германия, Ирландия, Словения и Чехия ще премерят сили с българския национален отбор.

 

За участие в първенството ще пристигнат около 150 състезатели, съдии, регистратори и официални лица, в това число президента на Европейската федерация по софтбол Андре ван Овербек. Селекцията на националния отбор, дело на Юрий Алкалай и Гергана Ханджийска, включва 18 състезателки и състезатели от Академиците (София), Блус (София), Девълс (Дупница), Ейнджълс (Дупница) и Бизоните (Благоевград).

 

"Целта ни е да се борим за медали", коментира Алкалай.