УНИКАЛНО: Исландците се каляват с овчи тестиси, суров кит и развалено месо от акула

снимка: БТА/AP

Исландският отбор вече впечатли с представянето си на Евро 2016. Викингите стигнаха повече, отколкото който и да е било е очаквал. Те обаче впечатляват не само с футбол, а и с менюто си. И докато футболистите на Англия, които са съперникът на Исландия на 1/8-финалите, ходят на пица или пък ядат "Биг Мак", то Гилфи Сигурдсон и компания са свикнали с далеч по-отвратителни ястия, които потресоха съперниците им и по-специално хората от таблоида "Сън".

Част от типичното исландско меню са сурово месо от кит, пудинг с овча кръв, овчи тестиси или пък бургери с месото на птицата кайра, а пък като истински деликатес се приема месото на бебе кит.

Най-шокиращото национално ястие на Исландия пък носи името хакаръл и представлява развалено месо от акула, което е толкова отровно, че бива заравяно под земята за 6 месеца, за да бъдат убити токсините в него, а след това местните готвачи уринират върху него, за да неутрализират миризмата на амоняк и накрая се суши в продължение на седмици.

Именно с такава храна са калени исландците и това може би е една от причините да са толкова задружни на терена и техният треньор Ларс Лагербак да е убеден, че неговият отбор може да победи фаворита Англия на 1/8-финалите.

"Ще победим Англия. Знам как и ще ви покажа", обявил селекционерът пред отбора според "Сън", който се позовава на свой източник в исландския щаб. И наистина Лагербак е сред хората, които най-добре знаят как се побеждават Трите лъва. Начело на Швеция той се е изправял 6 пъти срещу Англия и няма загуба - 2 победи и 4 равенства.