Уникална драма в тайбрек лиши Григор Димитров от титла в Сидни

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Григор Димитров пропусна да спечели първата си титла за 2016-та година, след като отстъпи в изключително драматичен финал в Сидни на миналогодишния шампион Виктор Троицки с 6:2, 1:6, 6:7 (9).

В първия сет Григор бе безупречен от начален удар и тотално отчая съперника си, като направи ключов пробив още в самото начало на срещата, след което контролираше събитията на корта, а и се облагодетелства от 11-те непредизвикани грешки на Троицки – 6:2.

Втората част обаче протече напълно контрастно – на фона на 5-те „подаръка“, които българинът направи на съперника си в първия сет, то те бяха четири пъти повече във втората партия и по крайно необясним начин Гришо се предаде за 1:6 и равенство в сетовете.

Въпросните два сета бяха просто подгрявка за епичната битка в решителната трета част, която продължи близо час и 20 минути. Григор имаше далеч повече шансове за пробив, но успя да направи брейк едва от седмата си възможност, и то в момент, когато Троицки сервираше за титлата. Тайбрекът бе достоен завършек на изключителната драма, в която се превърна третия сет, като и двамата не се възползваха от първите си шампионски точки, но в най-неочаквания момент Троицки направи изключително качествен минаващ удар по обратния диагонал, за да нокаутира Григор – 7:9 в тайбрека и титла за сърбина.

Българинът стана първата жертва от 10 години във финалите в Сидни на състезател, който изостава в резултата в сетовете, но в последствие осъществява обрат и стига до трофея. Димитров имаше далеч повече възможности за пробив, особено в третия сет, но не се възползва от тях и трябваше да отстъпи на Троицки в изумителния финал, достоен за далеч по-високо класен турнир от този в Сидни.

4152507

4152508

4152509

Първи сет

Григор започна великолепно срещата с пробив още в първия гейм, което допълнително разконцентрира съперника му и Троицки продължи да не може да взима правилни решения в следващите разигравания. Димитров бе безупречен от своето подаване, както бе през целия турнир досега, с което лесно печелеше първите си сервис-геймове, за да поведе с 3:1. Чак в петата партия Троицки демонстрира повече спокойствие и даде само точка на съперника си, за да намали на 3:2.

Гришо продължаваше да сервира крайно убедително и дори вторият му начален удар не даваше шансове на Троицки да си помисли за по-дълго разиграване - 4:2 след 19 минути. Седмият гейм бе изпълнен с по-дълги размени на удари, от което се облагодетелства Гришо, който с невероятна защита и движение по корта провокира няколко изстрела в мрежата от страна на Троицки, за да направи втори пробив и да поведе значително с 5:2.

Очаквано Григор затвърди брейка със спечелване на подаването си за 6:2 и 1:0 за по-малко от 24 минути.

Втори сет

Този път Троицки не позволи ранен пробив в сета и спечели подаването си, за да излезе напред с 0:1. Едва за трети път в Сидни Димитров допусна пробив, но го направи по крайно необясним начин - с три двойни грешки и сбъркан форхенд, с което допусна изоставане от 0:2 рано-рано във втория сет, което бе изключително странно на фона на цялостното му представяне до момента.

Григор отговори моментално с отлични отигравания от бекхенд, за да стигне до два брейк-бола, но в най-дългото разиграване от началото на сета не можа да защити предимството си и се стигна до дюс. Там форхендът на Троицки отново му изневери на два пъти (първо с предизвикана, а след това с непредизвикана грешка), за да върне българинът светкавично пробива - 1:2.

За съжаление, с 15-ата си непредизвикана грешка (към този момент Троицки също имаше 15) Григор даде двоен шанс за брейк на сърбина и той се възползва, за да поведе с 1:3. Три удара в мрежата на Димитров в следващия гейм позволиха на Троицки лесно да дръпне още по-значително в резултата с 1:4. Нова порция грешки на българина доведоха нещата до пробив на нула за 1:5. Троицки спокойно изчакваше съперника си да продължи да бърка и да изравни сетовете убедително - 1:6 и 1:1 след 55 минути игра.

Трети сет

Частта започна с много качествени разигравания при подаването на Гришо, което той спечели със значителни усилия, но пък демонстрира превъзходство в арсенала си от решения в напрегнатата размяна на удари - 1:0. За съжаление, въпреки отличните си отигравания при посрещане, Димитров пропиля двойния си шанс за ранен брейк, а и Троицки не допусна грешки, за да изравни с мъка на 1:1. 

Димитров поведе с 2:1 след нова порция от страхотни удари, за да индикира, че отново поема инициативата в срещата. Въпреки шестте шанса за брейк при първите си две посрещания, Гришо не можа да направи пробив, а Троицки се спаси с два поредни аса за 2:2. Българинът също трябваше да се избави от кризисна ситуация при своето следващо подаване, но по прекрасен начин отрази три брейк-пойнта (до този момент Троицки се бе възползвал от предишните си три шанса за пробив) и да запази тенденцията сервиращият да печели - 3:2.

Гришо успя да доведе шестия гейм до дюс от изоставане с 15:40, но в ключов момент мрежата се намеси в полза на сърбина и му предостави предимство, от което той се възползва, за да изравни на 3:3. Гришо отговори с най-бързо спечеления сервис-гейм от началото на третия сет за 4:3, като най-накрая Троицки направи решителна грешка, за да спомогне българина.

С невероятни удари от бекхенд Григор обърна от 0-30 до дюс, след което пропусна седмата си възможност за пробив в сета, а уникален минаващ бекхенд по обратния диагонал на Троицки му даде предимство. При третия дюс сърбинът най-накрая успя да изравни на 4:4 след 8-минутна битка и непредизвикана грешка на Гришо за 4:4.

11-ият шанс за пробив в сета най-накрая се оказа печеливш, но, за съжаление, отиде на сметката на Троицки, който поведе с 4:5 и получи шанс да сервира за втора поредна титла в Сидни.

Григор обаче демонстрира изключителна психическа устойчивост и сравнително бързо върна пробива за 5:5, като най-после превърна в брейк осмия си шанс в сета с редица печеливши удари. Въпреки че отново не успяваше да вкара първия си сервис, Димитров не допусна изненада при подаването си и дори без силен начален удар поведе с 6:5 и за по-малко от 10 минути принуди Троицки от сервиране за титла да сервира за оставане в мача.

След серия обрати и няколко впечатляващи отигравания и от двамата, на 70-ата минута от сета титлата щеше да се реши в тайбрек - 6:6. Димитров допусна два мини-пробива в първите си три подавания, но пък ги върна със стил, за да изравни на 3-3 с чудесно воле от мрежата. Нов чудесен избор на ретур от страна на българина подкани Троицки за пореден път да направи апроуч, но този път сбърка и хасковлията поведе с 4:3. Сърбинът първи стигна до точка за титлата, но българинът запази самообладание и я отрази - 6:6 в тайбрека. Гришо също не се възползва от своята шампионска точка и за съжаление отстъпи в крайна сметка със 7:9.