Уестбруук го направи! Брадатият рекорд за трипъл-дабъл в НБА е негов

снимка: БТА/AP

Уникалният Ръсел Уестбрук вече е номер 1 в историята на НБА, поне що се отнася до постигането на най-много трипъл дабъли в рамките на един сезон. 28-годишният гард на Оклахома Сити Тъндър избухна с 50 точки, 16 борби и 10 асистенции и постигна 42-рия си трипъл дабъл от старта на първенството.

Звездата на „гръмотевиците“ донесе и успеха на тима си със 106:105 над Денвър Нъгетс, като вкара победния кош с финалната сирена. Трите двуцифрени показатели, постигнати от Уестбрук му отредиха първото място в ранглистата по трипъл дабъли за един сезон. Той подобри 56-годишното постижение на Оскар Робъртсън, който през 1961/62 постига 41 трипъл дабъла. Ръсел Уестбрук вече има 79 мача в НБА, в които е постигнал двуцифрен резултат по три показателя.

„Много съм щастлив, че мога да поздравя Ръсел за невероятния сезон. Средните му показатели в стрелбата и асистенциите са близо до моите. Още повече, че води в Лигата и по резултатност със 31,9 точки средно на мач. Ако остане здрав, нямам съмнение, че може да подобри друг мой рекорд – от 181 мача с трипъл дабъли в НБА. За момента втори след мен е Меджик Джонсън със 138, а трети е Джейсън Кид със 107“, заяви 79-годишният Робъртсън.

„Пътят му до изравняване и подобряване на моя рекорд е невероятен и съм щастлив, че мога да по поздравя. Това е един паметен момент за Уестбрук, НБА, феновете и медиите. Така ще се повиши вниманието към баскетбола и дава повод да се говори за спорта. Сигурен съм, че Ръсел щеше да бъде велик баскетболист във всяка една ера на НБА“, допълни Оскар Робъртсън.