УЕФА се озъби на ФИФА за 48 отбора на Мондиал 2026

снимка: depor.com

Европейската футболна асоциация не е щастлива от опитите на президента на ФИФА Джани Инфантино да увеличи броя на участващите отбори на Световното първенство през 2026-а година. И докато в медиите постоянно вървят различни идеи, прокламирани от ФИФА, в съседния на Цюрих град Нион не са особено развълнувани от такива настроения.

"Аз чета различни идеи всеки ден, така че ми е трудно да реша кое е истинско и кое не е", заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин, който е и вицепрезидент на ФИФА по правото на поста си в континенталната централа.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино беше избран през февруари на поста, като преди това беше обещал повече места за малките нации или увеличаване на континенталните квоти. И се зае да предлага увеличаване на Световното първенство до 40 участника с още осем допълнителни.

След това пък предложи първенство с 48 отбора, като 16 от тях ще отпадат в един плейофен кръг преди груповата фаза. Тази седмица пък ФИФА излезе с нова идея- 48 отбора, разпределени в 16 групи по 3 отбора и изглежда тази форма ще се гледа на изпълкома им на 9-10 януари в Цюрих.

"Когато ФИФА предложи нещо сериозно, обосновано и аргументирано, а не само да се виждат някакви намеци по медиите и в интервюта, тогава разбира се ще го обсъдим, заяви Чеферин, който добави, че Европа е твърдо за оставането на актуалния вариант с 32 финалисти, наложен през 1998-а година.

Беше дискутиран и форматът и евентуалният домакин на Европейското първенство през 2024-а година. УЕФА реши, че къде точно ще се проведе това първенство ще се реши през септември 2018-а година.

Първата бариера е март идната година, когато УЕФА очаква да получи просто интерес от различни федерации. Германия има вариант да приеме цялото първенство сама, а също така и да си го подели с Англия, която ще приеме финала и полуфинали на трансконтиненталното първенство през 2020-а година.

Има намеци и за Проект Скандивания, като и четирите страни имат интерес да участват заедно. УЕФА предупреди, че ако две държави организират първенството няма проблем да им даде право на участие и на двете, но ако това са три или повече страни вероятно някой от домакините ще играе квалификации.