УЕФА против "тройното" наказание

снимка: БТА/AP

На свое редовно заседание в Билбао (Испания) Изпълнителният комитет на УЕФА, чийто член е и президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, за пореден път се обяви против "тройното наказание", заложено в Правилата на играта.

От името на Европейската футболна централа пред Международния борд (IFAB), който единствен има правото да въвежда промени в Правилата, ще бъде направено предложение да се преразгледа "тройното наказание".

То предвижда футболист, който спре голова атака с нарушение в наказателното поле да бъде задължително изгонен, да се отсъжда дузпа, а също така червеният картон означава и наказание на извършителя на нарушението за следващия мач.

Освен това Изпълкомът на УЕФА одобри декларация от 11 точки в подкрепа на почтеността на футбола и борбата с уреждането на мачове. Документът ще бъде предоставен за ратифициране от 54-те национални федерации - членки на европейската централа, и след това ще бъде гласуван на редовния 38-ия конгрес на УЕФА, който ще се проведе в Астана (Казахстан) на 27 март 2014 г одина.

Квалификациите за Евро 2016 ще се проведат под знака на "Седмица на футбола". Същият график на мачове за националните отбори ще се приложи и в световните квалификации от зона Европа" за Мондиал 2018, информира БТА.

Срещите ще се провеждат по двойки от четвъртък до вторник на следващата седмица, като вариантите за двойките мачове са четвъртък-неделя, петък-понеделник и събота-вторник в зависимост от жребия.

Началните часове на срещите също ще бъдат фиксирани- през уикенда от 19 часа или 21:45 часа българско време, а през седмицата - от 21:45 часа.