УЕФА отвори кутията на Пандора: Прие Косово

снимка: БГНЕС/EPA

Футболната федерация на Косово бе приета за член на УЕФА на днешното заседание на Изпълнителния комитет на европейската футболна централа. Гласуването в Будапеща бе оспорвано, но в крайна сметка кандидатурата на Косово бе приета с 28:24 гласа (2 невалидни вота), а това означава, че федерацията има голям шанс да приета за членка и на ФИФА и да участва на Световното първенство в Русия след две години.

"Много сме щастливи от днешното решение. Трябва да изчакаме какво ще реши ФИФА на заседанието си след 10 дни, но се надяваме, че ще можем да играем на Световното първенство", коментира президентът на косовската федерация Фадил Вокри.

Най-силният глас против приемането на Косово в УЕФА очаквано дойде от Сърбия.

"Това е политическо, а не футболно решение. Изправени сме пред тежко изпитание - трябва да кажем "Не" на политиката и "Не" на разделението, защото те могат да са пагубни за нас. Това решение ще отвори кутията на Пандора из цяла Европа", заяви Томослав Караджич.

Против приемането на Косово гласува и Швейцария, в чийто национален отбор играят редица футболисти от косовски произход - Джердан Шакири, Гранит Джака, Валон Бехрами.