УЕФА одобри революционен турнир

снимка: БТА/AP

Страните-членки на УЕФА гласуваха за „Лига на нациите“. Днес в Астана, Казахстан, 54-те страни-членки на УЕФА гласуваха за учредяването на турнир на националните отбори по футбол, който ще стартира през септември 2018 година.

Турнирът „Лига на нациите“ ще замени международните приятелски срещи и същевременно ще определи участниците в квалификационните групи за Европейското първенство през 2020.

По-късно, тази схема ще бъде взаимствана и за определянето на Европейските отбори класиращи се за Световното първенство през 2022 в Катар.

„Това решение е изключително важно за развитието на националните отбори“, заяви президентът на УЕФА - Мишел Платини, след тазгодишния Европейски футболен конгрес.

Според него, сегашните международните приятелски срещи не предлагат нужното ниво на конкуренция и футболни емоции.

Целта на УЕФА, според Платини, е да да направи футболът на национално ниво по комерсиален и еднакво атрактивен с този на клубно ниво – както в момента е Шампионска Лига.

Форматът на новия турнир още не е фиксиран, но по начална информация предполага участието на 54 отбора, разделени в 4 дивизии разпределени по националните коефициенти. Началото на състезанието ще започне през септември 2018. Ще има изпадащи отбори и промоция в по-горна дивизия.

Всички дивизии ще имат по три или четири групи. Така всеки отбор ще игра четири или шест мача между септември и ноември 2018

Sporta.bg напомня, че Евро 2020 ще бъде изиграно в 13 различни страни, всяка от които ще има възможността да бъде домакин. Страните-домакин ще бъдат избрани през Септември.

На конгреса бе предложена и идеята за използването на „Лигата на нациите“ като квалификационен елемент на Европейските държави за Световното първенство през 2022.

„Трябва първо да разберем кога точно ще се проведе турнира в Катар, имайки на предвид горещината“, сподели генералният секретар на УЕФА – Джани Инфантино.

С гласуване днес, също бе решено и УЕФА да притежава рекламните права на всички национални мачове за периода 2018-2022 година.