Убийството на един град

снимка: Личен архив

37 297 души - това е населението на град Ловеч. Да, и там има хора, които още живеят, колкото и да не им се вярва на столичани.Тези жители останаха без един от символите на града, а именно техния любим отбор Литекс.

Начетохме се на риданията на фенове на ЦСКА , как щели да признават новия отбор, други били против , трети не знаят къде да седнат.. Никой обаче не се запита за тези 37 297 човека, никой не се замисли те как се чувстват, те какво изживяват. Е, аз ще ви кажа! Чувстват се предадени, унизени и останали единствено със спомените си.

Точно спомените и прекрасните моменти никой не може да им ги вземе и всичките пари на света няма да стигнат, за да се отнемат изживените радости на малкото, но истински фенове на Литекс. Никой не може да отнеме онова чувство, всеки столичен тим да идва в Ловеч, чувствайки се вече обречен и надявайки се да не си замине с разгромна загуба. Моментите, в които братя Миневи ги е страх да излязат от София или Разград, защото не знаят какво точно този път са им приготвили Том, Дока или Асприля, когато Гошо Петков е сънувал кошмари от Зоран Янкович или когато всеки един нападател не е искал да излезе на терена, защото там го чака Гладиаторът Николай Бодуров. Победите в евротурнирите над Грасхопърс, Днепър, невероятните мачове срещу Астън Вила, Хамбургер, Панатинайкос и много други остават траен белег в историята на българския футбол. 15 000 хиляди са феновете из целия град след спечелената титла 1998 година и други много значими събития..

Пламен Линков, Димитър Колев, Иван Спасов, Петър Хубчев, Христо Данчев, Георги Коларов, Страшимир Първанов, Митко Маринов, Ферарио Спасов тези имена може да не говорят много на футболната общественост, но за Ловеч те значат нещо. Това са легендите на Осъм и Карпачев, това са футболисти, които са защитавали честа на града, много преди ерата на Гриша Ганчев. Новосформираният отбор е не само подигравка с българския футбол и жителите на Ловеч, но и с тези легенди, които са си дали и последната капка пот за този отбор и са играли за едно единствено нещо -ЧЕСТ. Това явно е дума непозната за ръководителите на бившия вече отбор на Литекс. В продължение на години никой от ръководните фактори не излезе с ясна позиция по наболeлия въпрос, никой не застана като мъж да обясни ,защо се прави това, кому е нужно .. След края на цирка срещу Левски в София, главният мениджър на отбора заяви, че е извадил отбора, за да запази честта на отбора. Чест ли ?? Мъжественост ?? Морал ?? Това са ценности непознати за вас...

Наистина Ловеч трябва да е благодарен на Гриша Ганчев, че въобще е имало спорт в малкия град. За 20 години отборът на Литекс е направил повече отколкото някои отбори за 100г.: 74 милиона от трансфери , над 20 футболиста всяка година в националните гарнитури, единствения отбор с гръбнак от български играчи, съставен от собствената школа. 4 пъти шампион и носител на Купата на България. Въпреки тези успехи, това не означава, че някой може да се подиграва по подобен начин със Столицата на Апостола. Неслучайно Васил Левски е избрал Ловеч за своя революционна столица! Защото е видял непримиримостта на хората и красотата на люляковия град. Затова Ловеч ще го бъде и без Ганчев и компания, защото Ловеч припознава само отбора на ОСЪМ и нищо друго.

Веднага ще дойдат въпроси, на кого му пука за шепа фенове, които последните години са едва 500-600 на стадиона. Отгорът е много простичък - Литекс имаше фенове , но те се отдалечиха от отбора и напълно логично. Нима феновете на Левски или ЦСКА няма да се разединят, ако знаят, че президентът на отбора им милее за друг отбор и иска единствено да се премести в София?! Всъщност точно това направи най-голямата фенска организация на червените преди няколко дни. И ето малко статистика: средно на мач на Литекс преди 3-4 години присъстваха по 1500 човека, а на дербита стадиона се пълнеше по 7000-8000. Както споменах, населението на града е около 40 000 , събота и неделя то став около 30 000, 10 % от това население е било на стадиона . Нека сметнем великите софийски фенски маси колко човека трябва да бъдат в събота на Герена или Българска Армия. Ако феновете на Левски в София са около 1 милион , събота и неделя да са 700 000, то 10 % трябва да са стадиона. Тоест 70 000 трябва да подкрепят отбора. Само за сведение, на последното Вечно дерби имаше не повече от 10 000 зрители...

Завършвам с пожелание за вечна дружба, другари и другарки ! Благодаря за това,че Преходът никога не свършва.... П.С Господа Данъчни, не ме търсете да си плащам задълженията, от утре се преименувам на Осморчо Нулев.