У нас се трепят от малки! Жестоко меле на юношеския мач Ботев-Славия

Двубоят Ботев 2002 - Славия от 10-ия кръг на Елитната до 17 г. не завърши. Мачът игран в село Катуница бе прекратен в 71-ата минута при резултат 1:1. Причината все още не е официално обявена. Очаква се решението на БФС.

В 71-ата минута при резултат 1:1, Славия отбелязва гол. Интересното в случая е, че преди това има нарушение на играч на "белите" срещу съперник от Ботев 2002 (удар без топка). Страничният съдия е сингализирал, но очевидно главният рефер Иван Пенчев не го е видял и оставя играта да продължи.Първоначално Пенчев признава попадението на Славия и посочва центъра, но след консултация със своя помощник отсъжда фаул за Ботев 2002 и не зачита гола. Отсъдено е нарушение за домакините. Решението придизвиква недоволство от страна на Славия. И тук следват познати сцени от родната футболна действителност - разправии, сблъсъци, удари между играчи, викове от публиката. Двама футболисти на Славия - Филип Кръстев и Мартин Михайлов получават червени картони, един е с жълт, играчът на Ботев Георги Дянков също е изгонен. Треньорите Иван Танчовски на Ботев 2002 и Цветослав Алтънов на Славия имат свое виждане за ситуацията, но и двамата не знаеха каква е причината за прекратяването на мача.  Очаква се официалния доклад на делегата, както и решението на БФС. 

Иначе до 71-ата минута двата тима правят хубав мач. Славия повежда чрез Пиер Пиеров, Пламен Петровправи 1:1. 

Мнението на треньорите на Ботев 2002 и на Славия:

Иван Танчовски, треньор на Ботев 2002 (на снимката):

Ние извършвахме атака, топката беше избита от играч на Славия и падна в средата на терена. Докато топката лети към човек от средата на терена, става удар без топка, за който страничният съдия сигнализира. Но понеже много бързо се разви ситуацията, въпросният състезател овладя и игра напред, а главният съдия не видя сигнала на страничния. Разви се атаката, гостите отбелязаха гол. Ние поискахме главният съдия да се консултира със страничния. Вратарят на гостите от резервната скамейка удари наш футболист, друг от нашите играчи Георги Дянков защити въпросния потърпевш и удари вратаря без топка, за което впоследствие получи червен  картон, а резервният вратар на Славия получи за същото само жълт. Единият изгонен от Славия, който е стъпил върху крака на наш футболист, получава червен картон, а друг за удар без топка получава втори жълт и респективно червен. Укротиха се страстите, изгонените бяха излезли от терена и в момента, в който гостите може би очакваха да се поднови играта с център, главният съдия отсъди фаул за нас. Тогава нахлуха резервите, които загряваха зад едната врата, футболистите от скамейката и треньорите на Славия. В резултат на тези събития главният съдия даде край на мача. Според мен по вина на отбора на Славия. Говорих с делегата и той каза, че отсъждането на рефера е абсолютно правилно - да не зачете гола, да подновим играта с фаул и да изгони тези състезатели. Тоест отсъжданията на съдията са правилни, но не знам причината, поради която е прекратил мача. Имаше отсъждаия и в едната, и другата посока, при които може да имаме претенции. Аз също имам претенции за игра с ръка на техен състезател в наказателното, за която не беше отсъдена дузпа. Имаше засади, които бяха пропуснати понеже беше лоша позицията на страничния съдия през първото полувреме. Капитанът им при спряна игра изритва топката, след 5 минути прави груб фаул. Дотук станаха втори жълт и червен, а при сбиването извършва удар и чак тогава му дават втори жълт. Малко повече станаха картоните за техния капитан. Той трябва да получи директен червен картон за удар, както и резервният им вратар. Аз кунг-фу не бях гледал на живо, но го видях от техния втори вратар. Но така е преценил съдията. Това не е наша работа. Нашата работа е на терена. Да възпитаваме децата, за да не се стига до тези сцени. Единственото правилно решение за мен е служебна победа за нашия отбор, защото мачът е прекратен по вина на гостуващия отбор, не по наша вина. Дали ще имаме 3 точки или не, за мен е без значение. Ще уважа каквото и да е решение. Победата не ме топли. Има кой да ги решава тези неща, има комисии. До тази ситуация децата и на Ботев 2002, и на Славия играха добър футбол."

Цветослав Алтънов, треньор на Славия U17:

"За мен най-главният виновник е съдията (б.а.Иван Пенчев). Според мен той изпусна мача. Не може 20 човека родители или фенове да му подвикват и той да се влияе от тях. Не знам какво се случи. Става атака, бърза контра, вкарваме гол, той дава сигнал, показва центъра... Видях, че става нещо, отидох, разбутах децата, казах им да не правят глупости. Не оправдавам нито един от моите футболисти за удар без топка, че са се разправяли или че са участвали в мелето. Всеки си изпуска нервите, всеки един човек има някаква граница на търпение. Филип Кръстев получи директен червен картон. Попитах страничния съдия и той ми каза, че Кръстев е ударил футболист на Ботев 2002 без топка. Това е станало може би по време на атаката за гола. Атаката тръгва от Кръстев, той продължава топката с глава и след това има задържане на Филип, удар с глава нарочно в лицето му и след това той е отвърнал на въпросния футболист на Ботев. Това е по думите на Филип Кръстев. Другият червен картон е втори жълт на Мартин Михайлов. Защо е втори жълт, не мога да кажа, не знам. В мелето за Ботев има само един червен картон, а аз не съм сигурен, че само един от техните футболисти налиташе на бой. Да не кажа, че в края вратарят на техния отбор скочи на мен на бой. Цялата публика, всичките родители - един беше с куче, бяха на терена. Всички те ходеха да искат обснение от съдията не е дал нещо си. Не знам защо прекрати мача. Питах го за гола. Каза ми само, че може да си сменя решението. Отборът на Ботев се нареди на центъра, те бяха готови да бият център. Ние бяхме с 9 човека, те с 10. Нареждат се на центъра, а той сложи топката за фаул. Как така няма гол.  Не знам какво решение да очаквам. Мен не ме интересува победата. Нямам представа какво е написал делегата, ние се преоблякохме и си тръгнахме."