Тръмп се промуши по 1/8-финалите, Хоукинс не успя

снимка: Monique Limbos

Шампионът в РТC Victoria Bulgraia Open от 2012-та година Джъд Тръмп се промуши до осминафиналите на тазгодишното издание на турнира в софийската зала „Универсиада“, след като надви в над 2-часова битка световния шампион от 2006-та година Греъм Дот с 4:3 фрейма.

По същото време полуфиналистът в София от миналата година Бари Хоукинс отпадна след не по-малко завързан и интригуващ двубой с Джо Пери, приключил с успех 4:3 за Пери и победен изстрел по последната Червена.

Тръмп ще се изправи срещу Майкъл Уозли, надвил с 4:2 Уенбо Лиан в последния завършил мач за събота, докато Пери ще играе със световния шампион от 2002-ра година Питър Ебдън утре от 10 часа.

В двубоя между Хоукинс и Пери очаквано нямаше надмощие на някой от двамата противници, пред които не се откриваха много възможности за реализиране на сериозен брейк. Зрителите, които предпочетоха да гледат този мач на една от масите пред Трибуна Б (а не срещата на телевизионната маса между Рики Уолдън и Оливър Лайнс или тази на маса номер 2 между Тръмп и Дот), не видяха сенчъри брейкове.

Причината за това обаче не бяха пропуски на някого от двамата майстори, просто топките на масата им позволяваха да правят брейкове от 60-70. Пери направи 66, 67 и 72, а Ястреба – 90 и 64, като логично се стигна до решителен седми фрейм. В него Хоукинс първо се развихри между топките и за първи път в мача от самото начало пое инициативата в партия – направи брейк от 43, но след това даде възможност на Пери да се съживи с идентична серия. Съдбата на мача се реши не просто по цветовете, а по Черната, като и двамата кюмени изтърваха по два отлични шанса да я реализират, преди все пак това да направи Пери.

Първият фрейм бе спечелен от Дот след изненадващ пропуск на Тръмп по Червена за долния ляв джоб, който предостави шанс на шотландеца да натрупа аванс с два минимални брейка. В последствие пък Асото не можа да реализира Синята и Дот се справи с разчистването.

Във втория фрейм Дот направи крос-дабъл, за да се пласира за Черната, като оттам заличи пасива си в резултата с добър брейк на свой ред. Размяната на краткотрайни визити и сейфти удари по цветните топки бе загубена, на пръв поглед, от Тръмп, който изоставаше в резултата и не можа да отдалечи Розовата от джоб. Дот обаче след отбелязването на Розовата направи ужасяващ сейфти удар по Черната, оставяйки я на джоба за Тръмп, който се възползва и изравни.

Двамата си размениха продуктивни визити в следващата партия, в която победител излезе Тръмп след пропуск на шотландеца. В четвъртия фрейм още при първия си удар Асото направи фаул, вкарвайки бялата топка в джоба и оттам Дот реализира 59 точки с една визита. Тръмп пробва да намали изоставането си, но предаде фрейма в последствие, след като не желаеше да се надлъгва по цветовете.

Следващата партия приключи с успех за Дот, който с първото си излизане на масата реализира 38 точки и в последствие ги допълни с още 19, за да поведе с 3:2. Шестият фрейм не предложи големи серии, но пък интригата остана до разчистването на цветовете – тогава Дот изоставаше с две точки, но получи шанс да реализира Жълта и Зелена, за да подхване сейфти битка по Кафявата. Тъкмо изглеждаше, че шотландецът е хванал в капана си съперника, когато Тръмп се измъкна и провокира неточност у Дот, но пък сбърка по Розовата за долния ляв джоб. Асото все пак излезе победител във фрейма, след като постави труден снукър на опонента си и наказа неубедителния му последвал изстрел – 3:3.

Тръмп пое инициативата от началото на фрейма и изгради брейк от 59 точки при втората си визита, като Дот така и не успя да реализира топка, а и сейфти играта му не помогна. Той предаде фрейма при 0-73 и отпадна от турнира за сметка на шампиона от 2012-та година.