Тръмп се измъкна след зловеща драма срещу дебютант в Крусибъл

галерия:

Един от фаворитите за световна титла по снукър в Крусибъл - Джъд Тръмп преживя невъобразима драма, но все пак надделя с 10:9 партии над дебютанта - Крис Уейклин в исторически мач от първия кръг. Мега зрелището бе меко казано неочаквано, защото след първата сесия Асото в колодата водеше с комфортен аванс от 6:3.

Супер фаворитът обаче се появи разконцентриран за втория сеанс и бе напът да си изпати болезнено. Уейклин показа много майсторска щека и макар че в един момент изоставаше с 4:8 се мобилизира и доведе нещата до 8:8 партии. 

DbJuBrVVAAAVARk.jpg

Крис Уейклин

Тръмп на няколко пъти пропусна лесни топки или пък излизаше от позиция по изумителен начин. Публиката в Шефийлдския театър недоумяваше как е възможно едно от големите имена да показва толкова невзрачна и слаба продукция. Във въздуха витаеше ново фиаксо на Тръмп, който до момента не успява да триумфира с титлата от световното.

26-годишният Крис се възползва от момента и въпреки, че не правеше особено големи брейкове, то нижеше фрейм след фрейм в своя полза. Все пак Джъд се посъбуди и поведе с 9:8, което го доближи само на партия от втория кръг. Уейклин застана сред топките и направи серия от над 60+ в 18-ата част, но точно тогава изпусна да реализира черна топка, явяваща се скрит фреймбоул. Тръмп се взе в ръце и бе напът да открадне фрейма, а с това да бъде краен победител в невероятно нервния дуел. Вместо това обаче Асото в колодата не се пласира добре за останалата на масата последна черна. Последва пропуск към средния джоб, а после Уейклин под супер напрежение подряза и вкара, довеждайки нещата до 9:9 и решителелна 19-а партия.

В нея напрежението в Крусибъл можеше да се реже с нож. Двамата заредиха уникални пропуски от елементарни позиции. Трудно обяснимите грешки, дори за толкова важен фрейм, накараха лицата на играчите да се кривят от уплашени гримаси.

Джъд Тръмп се поокопити и натрупа аванс в точково отношение. После обаче пак сгреши и Крис Уейклин получи шанс. Той обаче по каръшки начин фаулира черната топка и с това сам се постави в зоната на снукърите. Последва 20-минутна драма, при която Тръмп веднъж дори се пропука при поставен му снукър и не уцели прицелната зелена топка, но това не бе достатъчно на Уейклин. 

В крайна сметка Тръмп оцеля и победи, макар че заслугата за това е повече на неговия опонент, който имаше всички шансове да му вземе скалпа. Така Асото в колодата успя да премине психологическата граница и да се промъкне към втория кръг. Припомняме че миналата година в Крусибъл Джъд се провали именно на старта, когато регистрира най-срамната си загуба в кариерата - с 8:10 от аутсайдера Рори МаКлауд. 

Стефан МАРКОВ