Треньорите, работели в най-много държави от Европа

снимка: Булфото

Официалният сайт на УЕФА разпространи любопитно проучване на треньорите, работели в най-много европейски държави – сред тях са и добри познайници на българските фенове като Люпко Петрович и Михай Стойкица, оставили следа по родните терени.

Двама специалисти са работели в цели девет европейски първенства – Томислав Ивич е бил на служба в Хърватия, Холандия, Белгия, Турция, Италия, Гърция, Португалия, Франция и Испания, като е бил начело на грандове от рода на Андерлехт, Аякс и Порто.

Джон Тошак е работел в Англия, Португалия, Испания, Уелс, Турция, Франция, Италия, Македония и Азербайджан, като трябва да се подчертае, че той е бил начело на уелския Суонси, който обаче се подвизава в английските футболни дивизии и съответно са му начислени две държави като месторабота.

Бела Гутман е бил начело на отбори от осем страни – Австрия, Холандия, Унгария, Румъния, Италия, Кипър, Португалия и Холандия, като най-известните отбори под негово ръководство са Бенфика с Еузебио в състава и Милан.

Хърватинът Мирослав Блажевич е работел в седем държави – Швейцария, Хърватия, Сърбия/Косово, Франция, Гърция, Словения, Босна и Херцеговина. В точно толкова страни се е подвизавал и Люпко Петрович – Хърватия, Сърбия, Испания, Гърция, Австрия, България и Казахстан.

Покойният Пал Чернай и Рой Ходжсън също са пътували из седем държави по време на активната си треньорска кариера, а Артур Хорхе, Душан Урин старши, Сергей Боровски, Реваз Джоджуашвили и Михай Стойкица са били в шест.

В пет различни европейски първенства са работели Джовани Трапатони, Лашло Бьолони, Андрей Чернисов, Клаудио Раниери, Стюарт Бакстър, Гойко Хаджиевски (работел в България) и Душан Урин младши.