Топалов обясни защо не иска да играе в световните шампионати

снимка: Булфото

На официалната си интернет страница гросмайстор Веселин Топалов направи изявление, в което обяснява решението си да не участва в Световни и индивидуални шампионати и състезания, организирани пряко от Международната шахматна федерация (FIDE) и Европейския шахматен турнир (ECU).

Веселин Топалов декларира, че е взел решение да отхвърли поканата за участие в турнирите на ФИДЕ Гран При 2017 година поради разочароващо лошите решения, взимани от ръководителите на ФИДЕ.

Освен това, ГМ Веселин Топалов посочва и пълна липса на всякаква стратегия как да се развива шахматната игра в световен мащаб и привличането на спонсори.

Световният шампион от 2005 година посочва, че за разлика от Гран Чесс Тур, която не се организира от ФИДЕ, международната организация не може да осигури благоприятни условия на най-добрите играчи за ФИДЕ Гран При 2017 г.

В пространното си изявление, българският шахматист обръща вниманието към действията на ФИДЕ президента Кирсан Илюмжинов и неговия вицепрезидент Макропулус. Също така цитира някои неетични действия в биографията на председателя на Европейския шахматен съюз Зураб Азмайпарашвили и проблемите, които създава на Българска федерация по шахмат.

Към края на изявлението си ГМ Веселин Топалов констатира, че поради действията на ръководителите на ФИДЕ и ЕШС организациите са близо до фалит. Имайки предвид всичко това, за обръщане на нещата към добро, ГМ Веселин Топалов отказва участие в състезания на Международната шахматна федерация и Европейския шахматен съюз.

По-рано, на 4 януари 2017 година, мениджърът на ГМ Веселин Топалов и президент на Българска федерация по шахмат ГМ Силвио Данаилов написа в "постовете си" в социалната мрежа "Туитър", че ГМ Веселин Топалов се отказва от участия на ФИДЕ и ЕШС. 

На 5 януари 2017 година той написа, че всички, които участват в такива състезания легализират "престъпната банда на Макро и приятели".