Топ 30 на клубовете в света! Има доста изненади

Световният и европейски клубен шампион Реал (Мадрид) е най-великият тим на планетата в цялата история на футбола. Това обяви френското авторитетно издание France Football чрез своя класация, базираща се на десет различни критерия.

За определянето на топ 30 на най-великите клубове в историята са взети под внимание фактори като играчи в състава, телевизионна аудитория, популярност в социалните мрежи, средна посещаемост в мачовете, печалба, разходи, обща стойност, както и историческата значимост (трофеи).

Оценени са 85 клуба от 29 страни на пет континента, а „кралете“ събират 184 точки на върха, след като са лидери по четири критерия – брой „Златни топки“, привърженици в социалните мрежи, приходи на клуба и разбира се успехи.

На втора позиция е актуалният испански шампион Барселона със 177 точки, а тройката допълва английският гранд Манчестър Юнайтед със 151 точки. В челната десетка са още Байерн, Ливърпул, Ювентус, ПСЖ, Челси, Манчестър Сити и Арсенал. В топ 30 има клубове от Египет, Мексико, Аржентина и Бразилия

Ето и топ 30 на отборите в класацията: