Томов обясни причините за провалената емисия акции на ЦСКА

Главният акционер в ЦСКА Александър Томов говори на специална пресконференция, организирана от червения клуб, на която бизнесменът обясни защо кампанията с акциите на ЦСКА е била неуспешна.

Sporta.bg припомня, че "армейците" излязоха на борсата на 21-и март, а крайният срок на емисията ценни книжа бе увеличен до 19 май. И това обаче не помогна на ЦСКА да продаде нужното количество от 1 409 210 броя акции.

В крайна сметка клубът успя да пласира около ¼ от тази бройка и според първоначалния план, Александър Томов и компания трябва да върнат парите, които са платени за акциите, заради неуспешната мисия.

Томов изказа своята благодарност към всички фенове, които са станали акционери в клуба. Томов призна, че продажбата е минала под очакванията, като според него това се дължи най-вече не непознаването на материята от хората.

Силният човек на „Армията“ увери феновете, че въпреки провалилото се публично предлагане – то всеки, който иска, ще може да си закупи акции на клуба, а цената им ще бъде 3 лева.

"5720 акционери е под очакванията. Преди да започнем кампанията правихме проучвания и малко над 40 000 души казаха, че ще си закупят акции. Няма обаче познаване на материята. Това е причина и то основна. Хората не познават материята.

Втората причина е невъзможност на кандидатите да си закупят акции в провинцията. Оплакванията не са от 10 или 20 града, а от повече. Добрич, Самоков, Карлово, Карнобат, Айтос и др. градове не са успели да си закупят акции. Над 60% от акциите са закупени на стадиона. Вчера можехме да запълним акциите, но това щеше да е на ръба на закона", обясни Александър Томов.

"Това бе публично предлагане. Тези 5720 ще могат да си купят акции директно от клуба или да дарят парите си в клуба. Делят ги 45 дни до това. Хората са началото на големия процес.

Целта ни е да има клуб на червените фенове. След време ще имаме акции и акционери, които ще са повече. Поклон пред хората, които си закупиха акции. Това са златни имена. На 30 май ще имате точните имена на всички акционери. ЦСКА не е клуб, за който не може да има слухове. Ще се знае кой какво притежава", добави Томов.

Накрая бившият политик коментира и дълга на червения клуб, който по думите му е намален почти три пъти.

"Още не сме изчистили дълга на ЦСКА до край. Трудно е. През 90-те години съм работил по големия държавен дълг, но такова чудо като тук не съм виждал. Каша голяма.

Дългът е намален почти трикратно. Изчислил съм го. През 2008-а клубът бе изведен на оперативна печалба от над два милиона лева. Надявам се догодина да излезем на печалба", завърши Александър Томов.