Тити Папазов хвърли още една оставка

снимка: Булфото

Треньорът на баскетболния Левски Константин Папазов хвърли своята оставка като член на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол.

Причините за това Папазов обяви в специално изявление, разпространено до медиите. В него той категорично застъпва позицията, че не ръководи баскетбола у нас, а доказателство за това е хегемонията на Лукойл, която бе прекъсната от Левски тази година.

Тити споделя, че подава оставка заради обвиненията, че напрежението в баскетбола идва от него и застана зад президента на федерацията Георги Глушков и шефа на лигата Иван Ценов.

Ето и декларацията на Константин Папазов:

"Уважаеми приятели, С настоящото писмо подавам оставка като член на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол.

Правя го по няколко причини, но най-вече, за да успокоя хората, които обичат баскетбола - не аз, Константин Папазов, ръководя баскетбола у нас в последните години. Защото ако това беше така, едва ли щях да бъда чак толкова щедър, че "Лукойл Академик" да спечели 11 поредни шампионски титли.

Оказва се, че според някои членове на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол, аз съм единствената причина напрежението извън терена да съпътства най-важните мачове в края на редовния сезон и плейофите. Независимо, че след събитията преди 6 март, за които вече изразих огромното си съжаление, поднесох своите извинения и си понесох последствията, не съм направил нито едно агресивно изказване, което съдържа лична нападка или квалификация за мой съперник или колега.

Напротив - през цялото това време само защитавах чисто спортните интереси на "Левски", и за непредубедените бе ясно, че го правех само с позволени средства. В същото време станах обект на много ирония, нападки, откровени лични обиди и цинични скандирания.

Независимо от това, не мога да опиша огромното си удовлетворение от факта, че през този сезон "Левски" спечели всички състезания, в които участва, и сложи във витрината на клуба три изключително ценни трофея.

Подавам оставка от Управителния съвет и за да не остава и капка съмнение, че в цялата наистина неприятна история имат някаква вина или участие президентът на федерацията Георги Глушков, който вече е и член на Борда на директорите на ФИБА-Европа и Иван Ценов, главен мениджър в оставка на Националната баскетболна лига.

Смятам, че те двамата са сред най-ценния капитал на българския баскетбол в момента и на работата им за неговия просперитет не би трябвало да се пречи по никакъв начин. Напротив - техните усилия би трябвало да ни обединяват.

Надявам се и вярвам, че моят жест ще бъде последван и от хората, които още когато напуснах поста селекционер на националния отбор заявиха, че ще се оттеглят от управата на федерацията, но все още не са го направили. И във вторник също обявиха, че също ще напуснат управата на федерацията, но досега това не се е случило. Разбира се, че това също би спомогнало много за успокояване на разгорелите се страсти, които иначе бързо отшумяха, а и бяха охладени от абсолютно заслужената и убедително спечелена титла от отбора на "Левски".

Вярвам, че в предстоящия сезон "Левски" не само ще играе важна роля в родното първенство, но и ще представи достойно българския баскетбол в Европа. Доволен съм, че сега ще имам възможността да съсредоточа цялото си време, знания и опит в просперитета на баскетболен клуб "Левски".

Разбира се, че си оставам изключително предан на българския баскетбол и възнамерявам с бъдещата си работа отново да го докажа."

С уважение

Ваш Константин Папазов