Тихомир Иванов е на финал в скока на височина

снимка: БТА/AP

Българинът Тихомир Иванов се класира за финала в дисциплината скок височина на Европейското първенство по лека атлетика в швейцарския град Цюрих.

20-годишният Иванов, балкански шампион за тази година, преодоля 2,23 метра от третия си опит в квалификациите, което се оказа достатъчно, за да продължи напред.

Другият българин Виктор Нинов отпадна още на 2,15 метра, с което се нареди на предпоследното 22-о място в крайното класиране.

Височината от 2,23 метра се оказа достатъчна за определянето на финалистите и нито един от състезателите не се наложи да скача на определената квалификационна норма от 2,28 метра.

Олимпийският шампион Иван Ухов от Русия и световният първенец Богдан Бондаренко от Украйна, които са фаворити за титлата, преодоляха от първи опит 2,23 метра и се класираха без проблеми на финала.

Изненадващо в квалификациите с последен резултат от 2,10 метра отпадна световният вицешампион от Дегу 2011 Алексей Дмитрик от Русия. Французинът Микаел Анани, бронзов медалист от Европейското първенство в Хелзинки 2012, също не успя да стигне до финала, след като успя да се справи само с 2,19 метра и то от последния си трети опит.

Състезателите бяха затруднени от мократа писта и непрекъснатия дъжд, който вали в Цюрих цяла сутрин, посочва БТА.