The Guardian: Божидар Краев е един от най-големите таланти в света

галерия:

снимка: Булфото

Големият талант на Левски Божидар Краев попадна в престижна класация, изготвена от английското издание "The Guardian". В нея попадат 40-те най-големи таланти под 18 години в световен мащаб, като България е представена именно от изгряващата звезда на 26-кратните шампиони.

Класацията е изготвена от журналиста Микаел Йокин, който след продължителен скаутинг е решил да добави Божидар Краев в материала си "Next Generation 2014: 40 of the best young talents in world football".

Йокин пише за европейски футбол години наред, като отразява събития от Германия и Холандия до Норвегия и Русия, като е бил пленен от изключително интересната история около таланта на Краев, който пръв е забелязан от кавалера на Златната топка Христо Стоичков.

Ето и визитката на Краев в материала на "The Guardian":

Краев е най-големият млад талант на България. Той е повикан в първия отбор на Левски през изминалото лято и вече отбеляза хеттрик за своя тим за Купата на България, като сезон 2014/15 се очертава кампанията, в която звездата му ще изгрее.

Божидар е забелязан рано от Христо Стоичков, който го взима в своята академия "Вилафранка". Краев, който играе отлично и с двата крака, прави име, отбелязвайки 70 гола в 60 срещи, като дори се говори за неговото преминаване в най-силната европейска школа - тази на Барселона "Ла Масиа". 

4118857

"Краев е най-добър, когато дриблира на скорост с топката. Оценявам най-вече неговото себераздаване и желанието му да поставя своя отбор на първо място", категоричен е Стоичков, когато говори за младия български талант.

Завръщайки се в България, Краев започва подготовка в академията в Етрополе, където директор е Спас Джевизов.

"Таланти като него се раждат веднъж на десетилетие. Той вече е завършен футболист, притежава невероятен контрол върху топката, визия на терена и уникален пас", казва Джевизов за Краев.

Идол на Божидар е Роберто Баджо и неговата мечта е да надмине стила на игра на италианската легенда.