Тервел Пулев донесе втори медал на България от европейското в Самоков

снимка: bgboxing.org

И вторият ни четвъртфиналист на европейското по бокс – Тервел Пулев, си осигури медал от шампионата и квота за световното в Доха през октомври. В кат. до 91 кг той спечели мача си по точки срещу Рой Корвинг от Холандия с 3:0 съдийски гласа – 29:28, 29:28, 29:28.

По-рано през деня същото стори и най-лекият ни боксьор Тинко Банабаков (кат. до 49 кг).

Мачът между Тервел и холандеца не предложи голямо зрелище, като и двамата боксьори действаха предпазливо и от дистанция, но в крайна сметка класата на Пулев се оказа решаваща и той заслужено стигна до успеха, въпреки че в третия рунд двама от тримата съдии дадоха предимство на Корвинг.

Бронзовият ни медалист от Лондон 2012 отново слезе от ринга с разкървавено лице, както и след първата си среща, като този път се отвори аркада и над лявото му око.

Съперник на Пулев на полуфиналите ще е водачът в схемата и сребърен медалист от световното Евгени Тихченко от Русия, който победи с 3:0 Карнейю от Беларус.

От трибуните подкрепа на Тервел оказа и неговият брат – Кубрат Пулев, както и съпругата му Диана Ненова и синът им Калоян.

„Щом е победа, значи е добре. Можеше Тервел да играе по-отпуснато и по-силно, но важен в случая е успехът – заяви след срещата Кобрата, който предизвика сериозен интерес по трибуните, раздаде интервюта и се снима с много свои фенки. – Аз не съм този, който ще му се карам или наставлявам – има си треньори, но ние и двамата си помагаме и се вслушваме един в друг”, допълни той.

Кубрат обясни, че в понеделник в Германия ще даде специална пресконференция, на която ще бъде обявен следващият му мач и съперник. Той допълни, че се чувства добре с новия си треньор и всичко върви по план.