Технологичната революция във футбола е на ход

снимка: Guliver/Getty Images

До скоро ни се струваше, че никога няма да видим технологиите в най-великата игра – футболът.

През 2010 година след огромните скандали на Мондиала в ЮАР, президентът на ФИФА Сеп Блатер даде зелена светлина за използването на тази технология.

Тогава на 1/8 финалите Англия отбеляза редовен гол срещу Германия, който не бе зачетен, но на повторенията се виждаше как топката е влезналата във вратата.

Именно заради това англичаните са най-настоятелни за използването на технология на голлинията, която да показва дали топката в премината линията.

Кой променя правилата?

През миналата година от Международния футболен борд (IFAB) разрешиха използването на технология на голлинията. Футболният борд е единствената организация в света, която може да променя правилата на играта.

Интересното е, че този футболен борд се състои от 8 квоти. Футблните Асоциации на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат по един глас. Международната футблна централа (ФИФА) има 4 гласа. Всяко решение в борда се взима с минимум 6 гласа. Така под натиска на англичаните наистина технологията навлиза във футбола.

IFAB одобри две технологии за използване - Hawk-Eyeи GoalRef. Една година по-късно именно в Англия се използва вече технология на голинията.

Тази седмица три мача от Купата на Лигата бяха следени със системата Hawk-eye. В същото време ФИФА одобри технологията GoalControl, която се използва на световното клубно първенство в момента.

Това ще бъде и технологията на Световното първенство в Бразилия догодина. В момента все още хората не отдават такова голямо значение на тези технологии, но те са революция във футбола. Представете си световният шампион през 2014 да бъде решен след използване на новата система.

До скоро ни се струваше, че гледаме в бъдещето за да видим подобни неща на футболния терен. Но само в последната една седмица новите системи бяха използвани в два мача.

В първия мач на световното клубно първенство се срещнаха отборите на Ал Алхи и Гаунджу. Китайците спечелиха с 2:0, но при първия гол не се разбра дали топката попадна във вратата от първия удар. По този начин бе определен точния голмайстор. (Виж видеото от 1:40 минута)


В началото на сезона в Англия, Челси победи Хъл Сити с 2:0 и тогава беше използвана за първи път системата Hawk-eye, която показа, че топката не е преминала с 2/3 от обема си през голлинията и гола бе отменен.

Естествено Жозе Моуриньо се изсмя на системата, но дали щеше да му е толкова забавно ако системата работеше още преди години и в полуфинала в Шампионската лига през 2005 година и спорния гол на Луис Гарсия от Ливърпул.


Вчера отново Челси използва технологията, като благодарение на нея стана ясно, че попадението ще бъде зачетено като автогол на Лий Кетърмол, а не на Франк Лампард в мача срещу Съндърланд.

Все пак футболът е най-бързо развиващия се спорт с огромните милиарди парични потоци, които се наливат в него всяка година. Но спортове като волейбол, тенис, крикет, хокей на лед, американски футбол вече използват различни технологии за по-добър контрол над правилата.

Така първата стъпка от технологии може да отвори вратите за развитие в тази насока, а защо не скоро да очакваме и роботи съдии или специални платки закачени за футболистите, които да показват дали има нарушение или не.

С развитието на технологиите и алгоритмите за изкуствен интелект, може скоро да очакват още революционни решения.