Теди Салпаров на финал на Световното клубно по волейбол

снимка: volleyball.bg

 Либерото на българския национален отбор по волейбол Теодор Салпаров се превърна в единствения роден представител на финала на Световното клубно първенство в Бетим, Бразилия.

Салпаров и неговият Зенит (Казан) сразиха категорично с 3:0 шампиона на Аржентина и Южна Америка УПСН (Сан Хуан) след 25:23, 25:21 и 25:20. В състава на загубилите играха други български национали – Тодор Алексиев и Николай Учиков, но за тях остана горчилката от поражението.

Воденият от руския топ специалист Владимир Алекно тим на Зенит има възможност за първи път в историята си да спечели световната титла, като на финала ще се изправи срещу домакина САДА (Крузейро).

Бразилският гранд се разправи с 3:0 срещу иранския Пейкан с Николай Николов в състава си, което пък означава, че Николов ще спори с Алексиев и Учиков за бронзовите медали. Учиков завърши с 12 точки за УПСН, а Алексиев добави 9, като те бяха най-резултатни за своя отбор, но не можаха да спрат звездите на Зенит – Максим Михайлов, Матю Андерсън и Вилфредо Леон.

От 15:40 българско време е битката за бронза, а финалът е от 19:00 часа.