Тайбе Юсеин със сребро от турнира "Дан Колов - Никола Петров"

снимка: БГНЕС

Тайбе Юсеин спечели сребърен медал в категория до 63 кг на турнира "Дан Колов - Никола Петров" в зала "Универсиада". В решителната схватка двукратната световна вицешампионка отстъпи пред Юлия Ткач (Украйна) с туш, след като резултатът бе 6:6. Украинката е една от най-титулуваните в категорията, а преди 2 г. бе обявена и за № 1 в света от Международната федерация. Преди това Юсеин срази с технически туш 10:0 Езги (Турция), а след това тушира и Елина Васева, останала с бронз.

При мъжете петима наши достигнаха финалите. При 65-килограмовите в свободния стил Борислав Новачков ще спори в следобедния сеанс срещу Франклин Гомес (Пуерто Рико), призьор от световни първенства. Новачков, който на световното в Лас Вегас 2015, остана на крачка от олимпийската квота, стартира с технически туш 10:0 срещу алжиреца Аит Амтар, срази с 5:0 световния вицешампион от Лас Вегас 2015, но от по-долната категория Батболт Номин (Монголия), а на полуфинала разгроми и македонеца Деян Митров - 10:0. В кат. до 70 кг Николай Куртев също е на финал срещу европейския вицешампион Магомедмурад Гаджиев (Полша).

Българинът победи на старта в категорията Георги Златов със 7:0, а след това и молдовеца Сава Михайло с 10:0. При 97-килограмовите Драгомир Стойчев ще се бори за бронза. В класическия стил в кат. до 66 кг на финал ще спорят Свилен Костадинов срещу бесарабския българин с наш паспорт Константин Стас. До момента Костадинов има две победи срещу иранци - Исан Хасан - 4:0 и Махмуд Хабиби - 6:2. Стас стартира с технически туш срещу нашия Андрей Борисов - 11:0, а на полуфинала се справи и с венецуелеца Ривас - 7:3.

При 85-килограмовите Николай Байряков ще се бори на финал срещу арменеца Максим Манукян, който на старта в категорията победи Христо Маринов - 4:0. Маринов пък ще излезе в спор за бронза срещу друг арменец Артур Шахинян. Байряков пък до момента на сметката си има две победи - срещу Айрин Рамадановски с 8:0 и иранеца Пейван Резаи - 6:0. При жените за бронза ще спори и Александрина Кашинова (53 кг). Финалните срещи започват в 16 часа, а не както беше обявено по-рано в 15,30 часа. В 16,30 часа Спортното министерство и министър Красен Кралев ще наградят Боян Радев и Валентин Йорданов с почетния знак на ведомството.