Сюрприз! Ботас триумфира пред баджанака на Гришо в Австралия

Валтери Ботас с Мерцедес спечели първото състезание от сезона във Формула 1. Финландецът триумфира в Гран При на Австралия. Втори, на 20 секунди, остана световният шампион и негов съотборник - Люис хамилтън. Трети се нареди Макс Верстапен с Ред Бул.  Чак след това са двете Ферари-та на Фетел и Льоклер.

Люс Хамилтън стартира първи, но бе изпреварен още на старта от своя съотборник. После Ботас пилотира изключително добре, без да допусне никаква грешка. А за финал направи и най-бързата обиколка на пистата. Така той грабна и допълнителна точка по новите правила. И съответно стартира сезона с максималните 26 точки в генералното класиране.

Ботас

Ботас: Най-доброто състезание в кариерата ми

„Не знам какво се случи. Това със сигурност беше най-доброто състезание в кариерата ми. Всичко се получи перфектно и имах пълен контрол. Насладих се на всичко. Правилото за най-бърза обиколка е ново, но усещах, че съм достатъчно бърз. И затова се постарах максимално. Толкова съм щастлив, че нямам търпение за следващото състезание“, заяви победителят.

„Много съм впечатлен. Той беше отписан в края на миналия сезон, но днес доминираше тотално. Заслужаваше да спечели. Що се отнася до най-бързата обиколка – ние не искахме да опитва. Но нямаше как да го спрем“, обясни босът на Мерцедес Тото Волф.

Хамилтън: Ботас пилотира изключително

„Добър уикенд за отбора, така че съм щастлив за всички. Валтери направи изключително състезание и заслужено спечели. Супер начало на годината. Имам идея защо част от мощността просто я нямаше. Но ще го обсъдим с инженерите“, обясни Хамилтън.