Светът на спорта тъжи за Нелсън Мандела

галерия:

снимка: БТА/AP

Тази нощ светът загуби една от най-изключителните си личности в лицето на Нелсън Мандела. Бившият президент на Република Южна Африка и носител на Нобеловата награда за мир през за 1993 г. почина на 95-годишна възраст след продължително боледуване.

Новината бе съобщена от президента на ЮАР Джейкъб Зума по южноафриканската национална телевизия. “Страната ни загуби най-великия си син”, обърна се към хората Зума, добавяйки, че "Мадиба", както галено наричат Мандела в родината му, си е отишъл в покой.

Смъртта на Мандела, който приживе се превърна в икона на борбата против апартейда и стана първият чернокож президент в историята на ЮАР, бе посрещната с огромна тъга в света на спорта.

Нелсън Мандела бе известен с увлечението си към спорта, като той успя да сбъдне една от големите си мечти през 2010 г., когато ЮАР стана първата африканска страна, приемала световни футболни финали.

4050043

Неслучайно една от най-известните речи на бореца против расовата дискриминация е за силата на спорта.

“Спортът може да създаде надежда там, където някога е имало само отчаяние. Той е по-силен от правителствата в разрушаването на расовите бариери. Той се смее в лицата всички видове дискриминация. Спортът може да бъде развлечение, хоби, но в същото време може да бъде сила, която променя света”, казва в знаменитата си реч Нелсън Мандела.

Връзката на Мадиба със спорта е много силна. Като млад той се е занимавал много активно с бокс, като не е спрял да тренира през всичките 27 години, през които е бил в затвора.

Един от най-емблематичните моменти в политическата му кариера също е свързан със спорта. Малко след като е положил клетва като президент на ЮАР през 1995 г. Мандела решава да посети двубоя от Световната купа по ръгби между ЮАР и Нова Зеландия.

Трябва да се отбележи, че тогава ръгбито се е считало за спорт на белите и властите са се опасявали, че появата на Мандела на стадиона може да предизвика расово напрежение.

В крайна сметка думите на великия водач, че “спортът е сила, която може да промени света” получават своето доказателство и на практика, след като близо 65 000 зрители, повечето от които бели, започват да скандират името на новия си президент. И досега това се смята за повратен момент в историята на Южноафриканската република.

4050041

Приживе Нелсън Мандела се е срещал с много от най-актуалните спортни звезди и сега те не останаха безразлични към кончината му. Много спортисти отдадоха последна почит на Мадиба с публикации в социалните мрежи.

“Почивай в мир”, написа кралицата на алпийските ски Линдзи Вон в Twitter.

“Мадиба, благодарен съм за наследството и примера, който ни даде. Ти винаги ще бъдеш с нас”, бе съобщението на Кристиано Роналдо, придружено със снимка, на която португалецът позира с Мандела.

4050042

Майк Тайсън също отправи послание: “Нелсън Мандела беше олицетворение на дисциплина, кураж, любов и прошка, цитирайки думите на лидера - “Няма бъдеще без прошка”.

Дейвид Бекъм публикува обща снимка с Мандела във Facebook със следния коментар:

“Благодаря ти. Моите съболезнования към хората в ЮАР и семейството на Нелсън Мандела. Загубихме един истински джентълмен. За мен бе истинска чест да познавам човек, който обичаше истински толкова много хора. Почивай в мир”.

Подобни съобщения на още много спортисти, отбори и хора, свързани по някакъв начин със спорта заляха интернет пространството, а президентът на ФИФА Сеп Блатер нарече Мандела “един от най-големите хуманисти на нашето време”.

4050044

"Скърбим дълбоко за тази изключителна личност, може би един най-големите хуманисти на нашето време и скъп мой приятел - Нелсън Мандела. Когато публиката го аплодира в Йоханесбург на стадион "Сокър Сити" на 11 юли 2010 година на финала на Световното първенство в Южна Африка, това беше един от най-разтърсващите моменти, които съм преживявал", каза Сеп Блатер в специално изявление.

ФИФА нареди знамената на 209-те страни членки пред централата на организацията в Цюрих да бъдат свалени наполовина, а всички международни мачове, които предстоят през уикенда, да започнат с минута мълчание в знак на траур след кончината на Нелсън Мандела.