Световно първенство по футбол 2014: Футбол и самба

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Световното първенство по футбол се завръща в Южна Америка. За първи път след 1978-ма година мондиалът ще бъде в Южна Америка.

Бразилия ще приеме 20-ото световно първенство в историята. За пети път най-големия футболен форум ще бъде в Южна Америка и за втори в Бразилия след Мондиал 1950.

Интересното е, че досега само южномериканци са печелили първенството на техния континент.

Най-новото нещо на този Мондиал и използването на технология на голлинията. Камерите ще следят движението на топката. Ако тя премине голлинията, тогава часовникът на съдията ще му изписва, че има гол.

Втората новост, на която не сме свикнали е това, че съдиите ще маркират с бяло мястото където трябва да стои стената при изпълнение на пряк свободен удар.

4091444

32 отбора ще участват на световното първенство по футбол като на него се класираха всички фаворити и всички световни шампиони в историята.

Най-скъпото световно и протестите

Данните са Мондиал 2014 в цифри са много стряскащи до момента. То ще струва на Бразилия около 14 милиарда долара, като за сравнение изхарчените пари в ЮАР и Германия бяха 4 и 6 милиарда долара.

Именно тези огромни разходи предизвикаха огромно недоволство сред населението на Бразилия. Страната има големи проблеми в образованието и здравеопазването, но строи нови стадиони и пътища.

Наградният фонд на Мондиал 2014 е 576 милиона долара или близо 37% процента повече от ЮАР 2010. Световният шампион ще прибере сумата от 35 милиона долара, а неговия подгласник 24 милиона. Третото и четвъртото място ще получат по 22 и 20 милиона. Отборите отпаднали в групите взимат по 8 милиона долара.

Стадионите

Бразилия постави още един рекорд - за брой стадиони в една държава на Мондиал 2014, което също допринася за големите разходи. 12 стадиона в 12 града ще приемат всичките 64 мача. Някои от стадионите са реновирани напълно, но основната им идея е да бъдат „зелени“ и да помагат на природата. Вижте всичко за стадионите на Мондиал 2014.

Топка, Лого и талисман

Официалната топка се казва „бразука“ В превод от португалски името означава "бразилски". Логото на мондиала представлява три ръце вдигнали трофея на Световното. Талисманът се казва Фулеко и представлява броненосец армадило, който живее в Южна и Северна Америка, но е един от най-застрашените видове в региона.

4091443

Фаворитите

Най-големият фаворит за Мондиал 2014 е отбора на Бразилия. Историята обаче помни много добре легендарната трагедия на Маракана, когато домакините губят от Уругвай във финала, а този мач води до много самоубийства и много мъка в Бразилия. „Кариоките“ спечелиха Купата н конфедерациите миналата година след като на финала победиха Испания с 3:0.

Испанците са втория голям фаворит, като ще се опитат да защитят световната си титла от Мондиал 2010. Последният отбор защитил титлата си и е именно Бразилия. След тях веднага се нареждат националните гарнитури на Аржентина и Германия.

Италия, Холандия, Франция, Португалия, Уругвай, Белгия и Колумбия стоят в подножието на големите фаворити, но определено могат да изненадат някой от по-горните отбори.

Някои големи имена на световния футбол обаче ще отсъстват поради контузии или защото техния отбор не се класира. Най-големите отсъстващи са Гарет Бейл, Златан Ибрахимович, Фалкао, Кака, Роберт Левандовски, Петър Чех и други.

Песните на Мондиала

Официалната песен на световното е "We Are One" Тя е на кубинския рапър Питбул, Дженифър Лопес и бразилската певица Клаудия Лейте:

Официалният хим на първенството е съвсем друг, а също така един от основноте спонсори също има своя химн за световното. Общо 17 парчета са събрани в албума на ФИФА за Мондиала.