Световно първенство 1966: България на колене пред гения на Гаринча

галерия:

В рубриката "Незабравимите голове", Sporta.bg цели да ви припомни някои от най-забележителните попадения в историята на играта.

Футболът не случайно е определян за най-красивия спорт в света, тъй като чисто технически предразполага за атрактивни изпълнения от всякакъв тип.

През годините сме се нагледали на стотици шедьоври, изпълнени от всепризнати майстори на играта, като би било хубаво да си припомним някои от тях.

Едва ли има фен на красивата игра, който да не е чувал името на покойния Мануел "Мане" Гаринча. Често определян за най-големия гений в историята на бразилския футбол, Гаринча и до днес остава един от най-скъпоценните спомени в паметта на южноамериканската страна.

Двукратен световен шампион със "Селесао" през 1958 и 1962 година, Гаринча лавира през целия си живот между професионалните си успехи и кошмарния си личен живот.

Макар и истинска звезда в Страната на кафето, през 1983 година Гаринча умира на едва 49 години в нищета и мизерия, следствие на острия му алкохолизъм и липсата на какъвто и да е самоконтрол. Въпреки обаче твърде многото черни краски в личния му живот, името на Мане Гаринча и до днес буди най-вече любов и усмивки в милионите бразилци по земното кълбо.

Българският национален отбор също получава шанса да се докосне до гения на Мане Гаринча. Това се случва по време на Световното първенство в Англия през 1966 година, когато България попада в една и съща група с действащия шампион на планетата.

Двубоят между "Селесао" и България се изиграва на 12 юли на "Гудисън Парк" в Ливърпул, а "златистите" печелят с 2:0. Любопитното е, че Бразилия така и не успява да отбележи гол от игра на "трикольорите", като и двата гола за световните шампиони падат след изпълнение на статични положения. Краля на футбола Пеле открива за "Селесао' в 14', а през втората част идва моментът и на Мане Гаринча.

4098417

Билет за двубоя между Бразилия и България на "Гудисън Парк"

В 63' геният с №16 на гърба се нарежда до Пеле за изпълнение на пряк свободен удар пред вратата на България. Мнозина очакват, че Пеле отново ще стреля, но този път Гаринча се засилва и стреля силно с десния крак. Топката прелетява със зашеметяваща скорост над българската стена и се забива в горния десен ъгъл над безпомощния български вратар Георги Найденов.

По това време в редиците на България личат имената на велики личности като Георги Аспарухов, Димитър Якимов, Иван Колев, Динко Дерменджиев, Димитър Пенев и Иван Вуцов, но възпитаниците на селекционера Рудолф Витлачил прекланят глави пред двамата големи гении на бразилския футбол - Пеле и Мане Гаринча.