Световно по баскетбол 2014: Роуз е готов за светлините на НБА

галерия:

снимка: БТА/AP

Голямата въпросителна преди началото на Световното първенство по баскетбол беше не дали САЩ ще защити своята титла от 2010 година, а как ще се представи Дерик Роуз в голямото си завръщане на баскетболната сцена.

Той попадна в окончателния състав на САЩ, въпреки че игроввата му практика не беше на ниво, а по време на кампа Деймиън Лилард се представи по-добре от него. Кжижевски и Том Тибоду обаче решиха да вземат гарда на Чикаго, за да тестват доколко той е готов физически за завръщането си в НБА.

"Чувствам се страхотно. Спечелих златен медал без дори да отбележа, човече. Дойдох тук с цел - това беше да спечеля титлата", коментира Роуз, за когото това беше второ световно злато след това през 2010 година.

"Това беше подготовка, един тест за мен - да дойда тук, да свикна с натоварването. Надявам се да пренеса това в следващия сезон. Мисля, че това ми помогна много по време на възстановяването. Чувствах се отлично всеки път, когато излизах на терена".

Самият Роуз не успя да блесне като реализатор, след като записа едва 25% точна стрелба, но показа далеч по-добри пасове, а дори във финала се отчете с 6 асистенции за по-малко от 16 минути на терена. Най-важното за него обаче е, че в рамките на 16 дни изигра с един мач по-малко, отколкото през последните 2 сезона в НБА.

4113576

"Все още си връщам ритъма в играта. Колкото до представянето ми, смятам, че беше добре. Това, че изобщо бях част от този отбор е най-важно за мен, разбира се и световната титла.

Всички сме развълнувани за следващия сезон. Чикаго е развълнуван, играчите се вълнуват и аз се вълнувам. Трябва да се получи силен сезон. Аз знам, че съм на правия път, още повече след участието ми на Световното по баскетбол.

Това е благословия за мен. Самият факт, че мога да пътувам по цял свят и да играя спорта, който обичам", каза Роуз, а треньорът му при "биковете" и помощник на Кжижевски в САЩ - Тибоду, също беше доволен.

"Колкото повече играе, толкова по-добър ще става. Той игра отлично. Беше тежко, имашхме 5 мача за 6 дни, но той се справи. Той показа, че може да се завърне спокойно в НБА и да играе на същото ниво. Разбира се, искам да стреля по-добре, но физически и психически той е в отлично състояние. Останалото ще дойде", каза Тибс.

След завръщането си на баскетболната сцена, Роуз ще си вземе кратка почивка, след което почва, надяваме се, успешното му завръщане в НБА.

"Най-вероятно ще си взема една седмица почивка, ще се върна в Чикаго и ще почна отново с тренировките. Все още не съм решил къде точно да тренирам", каза плеймейкърът на Чикаго Булс.