Стойчо Младенов за новата си работа в Египет и ЦСКА

снимка: БТА

Стойчо Младенов започва нова глава в треньорската си кариера. Връща се на едно от местата, където най-много го ценят - близо до египетските пирамиди. От днес екзекуторът на „Ливърпул“ започва да тренира „Ал Итихад“ (Александрия).

Преговорите минаха мълниеносно. При втория опит да наемат Младенов шефовете на „Ал Итихад“ вече не пестиха усилия. И стиснаха ръцете си с един от най-добрите български треньори през новия век.

Преди да отлети за курортния египетски град, Младенов даде интервю за „Труд“.

- С какво „Ал Итихад“ ви убеди да подпишете?

- Най-вече с отношението, което показа клубът към мен. „Ал Итихад“ ме потърси за първи път миналото лято, когато бях на лагер с ЦСКА в Холандия. Беше четвъртият египетски тим, който ме кани от 2011-а насам. Миналото лято „Ал Итихад“ празнуваше стогодишен юбилей с мач срещу „Спортинг“ (Лисабон), искаше аз да водя отбора. Но тогава бях ангажиран с ЦСКА. Футболистите бягаха, трябваше да се търсят спешно нови. Нямах право да зарежа ЦСКА в името на моето лично благо. Клубът имаше нужда от мен и отклоних поканата. Въпреки това „Ал Итихад“ не спря да ме следи и вече няма пречка да започна работа.

- Какви са амбициите ви в клуба?

- Шефовете бяха много коректни в преговорите и ме вкараха веднага във всички проблеми. „Ал Итихад“ има два милиона фенове в Египет, но отдавна клубът не е водещ. Най-големите му успехи са шестте купи на страната. Идеята е през първата година да създадем гръбнак от млади футболисти, а през втората да гоним по-високи цели. Когато видим какво сме направили след 12 месеца, ще говорим какво ще се гони след още 12.

- Може ли да вземете български футболисти в отбора?

- На този етап не.

- Какви бяха другите варианти за бъдещето ви?

- Имах още няколко добри предложения от две други държави, но коректността изисква да замълча за имената на клубовете. Факт е, че след работата ми в ЕНППИ в Кайро интересът от Египет към мен никога не е спирал. Затова предпочетох да отида в страна, където ме ценят и уважават. Обстановката ми е позната. Създадох приятелства, които ще ми помагат и сега.

- Какво е политическото положение в Египет?

- На представянето ми египетски журналист ме попита дали се притеснявам от политическото положение. Отговорих, че в момента не виждам разлика от предишния ми период в страната. Обиколил съм почти целия свят, но толкова добър народ като египтяните не съм срещал. Не го казвам от куртоазия, защото започвам работа там. Впечатлението не е само мое. Египтянинът е човек, който вади залъка от устата си, за да го даде на гладния. Когато започна революцията и с правителствения самолет ни взеха от Кайро, можеше да не успея да стигна до летището. Тогава един египтянин ме закара със съпругата ми, въпреки че нямаше как да се прибере до започването на вечерния час. Каза ми да съм спокоен и че ще остане да спи на летището, но ще ме заведе. Ето за такива хора говоря. В Египет злобата и завистта не са познати.

- Но имат сериозен проблем с футболното хулиганство.

- Къде го няма? В Европа по-лесно се овладява. Спортното министерство е начертало програма за отстраняване на проблема. Миналото първенство се е играло пред празни трибуни, а сега 5000 души е максималният брой фенове, които ще се допускат. Държавата взаимства мерките за сигурност от Западна Европа. Навсякъде са сложили камери по стадионите и запалянковците са предупредени, че няма да се допуснат никакви безредици.

- Следите ли ЦСКА във „В“ група?

- Да, ще го правя и от Египет. Тръгвам спокоен, защото ЦСКА е в сериозни ръце. Изживяхме трудни моменти през последните две години. Но се гордея с работата на моя екип. От спортно-техническо естество си я свършихме отлично. Аз затова отговарях в ЦСКА. Показател са условията, в които работихме и въпреки това бяхме първи. След мен нито един треньор не успя при такива обстоятелства. Смея да твърдя, че в подобна екстремна ситуация само аз и ЦСКА можем да оцеляваме. В немотия и със селекция в последния момент, направена по клипчета от интернет. И без да плащаме трансфери за нито един.

- Защо мисията по спасението на ЦСКА в „А“ група накрая се оказа неуспешна?

- Само главните акционери могат да кажат. Александър Томов и Ивайло Манджуков бяха отговорните фактори.

- Можеше ли ЦСКА да стане шампион?

- Категорично да! Ненапразно казах, че Томов и Манджуков трябва да плащат и да мълчат по темата футбол. Още на коледното парти исках да си тръгна, защото видях накъде отиват нещата. Почти две години повтарях, че ЦСКА не е спасен, но не ме слушаха. Напротив - свиреха фанфари, слагаха се розови очила.

- Виждате ли се още веднъж на „Българска армия“ в бъдеще?

- Сега поемам голяма отговорност, която дължа на ръководството и феновете на „Ал Итихад“. Когато свърша работата си, ще мисля за ЦСКА. Разсъждавам като професионалист. Но ЦСКА е нещо много специално и различно за мен и всички го знаят.

- Как бихте коментирали участието на българските отбори в евротурнирите?

- Едно истинско отражение на ситуацията във футбола ни. Спомнете си преди година как ЦСКА отпадна от „Зимбру“. Когато напуснат много играчи, нов отбор не може да се направи за седмица. И да се очаква да биеш противник, който не е пипнал никого от играчите си. Но големите коментари бяха за ЦСКА, сега за другите - нищо. В крайна сметка затова ние завинаги ще сме голямата марка ЦСКА и винаги на първо място, дори в лошото.

- Интересна ли е „А“ група с 10 отбора, но без ЦСКА?

- Без ЦСКА и „Локо“ (София) „А“ група загуби чара си. Отборите не изпаднаха футболно, а заради лошо управление. И за да ви попитам нещо: “На кого няма да му липсва вечното дерби?“.

В Египет го избраха за треньор №1 на сезона

Египетските медии избраха Стойчо Младенов за най-добър треньор през сезон 2010/2011 година. Причината бе работата му в столичния ЕНППИ - един малко известен клуб, който Екзекутора на „Ливърпул“ пое от дъното и го издигна така, че и до днес е в подножието на върха. Няколко пъти името на Младенов е било в компютрите на двата големи гранда край пирамидите - „Ал Ахли“ и „Земалек“. До преминаване там все още не се е стигнало, но може би „Ал Итихад“ (Александрия) е нужният трамплин. От международната треньорска кариера на Младенов най-големият успех е в саудитския „Ал Ахли“ (Джеда). Там специалистът спечели купата на Персийския залив, която се равнява на Лига Европа на Стария континент.

Младенов ще дебютира като треньор на „Ал Итихад“ в четвъртфинал за купата на Египет на 17 август срещу „Уади“ (Дигла), който завърши пети в класирането. Ръководството на клуба обаче не се интересува от двубоя. За месец 18 футболисти са били освободени от „Ал Итихад“, а до момента са взети само 8 нови. Останалата част от селекцията трябва да направи Младенов, като клубовете имат право само на двама чужденци. В екипа му са инът му Стойчо-младши и Анатоли Нанков. Първенството на Египет стартира в средата на септември, като официална дата все още не е оповестена.