Стотици протестиращи обградиха стадионите на Мондиал 2014

снимка: БТА/AP

Полицията в Рио да Жанейро спря малка група протестиращи срещу футболния Мондиал 2014, които се опитваха да достигнат "Маракана", на който се игра мача между Аржентина и Босна и Херцеговина, предаде Ройтерс.

Около 200 демонстранти с плакати "ФИФА, върви си" и "ФИФА, връщай се в Швейцария" вървяха към стадиона. Собственици на магазини по пътя затвориха временно като предпазна мярка, а станция на метрото също беше затворена за кратко.

Конни полицаи създадоха линия, за да попречат на групата да достигне стадиона. Слушителите на реда използваха звукови гранати и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, посочва БТА.

Малък протест беше проведен в столицата Бразилия и преди мача Швейцария - Еквадор вчера, но мирните демонстранти просто оставиха плакатите си пред полицейския кордон и се разотидоха след началото на мача.

В Порто Алегре също се събраха няколко десетки души на протест срещу Мондиал 2014. Част от бразилските граждани са недоволни от изхарчените от правителството огромни обществени средства за стадионите за Световното първенство по футбол, а в същото време условията в училищата и в болниците в страната остават изключително лоши.