Стоев изхвърча по модела „Петев“

снимка: БТА

Треньор номер 1 на България за миналия сезон Стойчо Стоев бе уволнен от шампиона Лудогорец само няколко часа след нулевото равенство с Паритзан в първи двубой от третия предварителен кръг на Шампионската лига.

Новината (не) е изненадваща. Рокадата е неочаквана с оглед на момента, в който настъпва – след проведена лятна подготовка и преди съдбоносния за еврокампанията реванш с Партизан. Рокадата не е изненадваща, обаче, защото по същия начин миналата година ръководството на „орлите“ се отърва от Ивайло Петев.

Редица представители на ръководството на Лудогорец и тогава, и сега, се изказваха убедително, че треньорска смяна дори не се обсъжда и единствено медиите целят да внесат напрежение със спекулации.

Когато Слован (Братислава) с човек по-малко осъществи обрат от 0:1 до 2:1 в края на първия мач от втория квалификационен кръг на Шампионската лига, Кирил Домусчиев вдигна втори жълт картон на Ивайло Петев. Първото „официално предупреждение“ младият специалист получи след инфарктния начин, по който спечели титлата – след автогола на Димитър Везалов при равенството 1:1 на Левски със Славия.

Стойчо Стоев не получи публично жълт картон, но няма да се забравят дните след отпадането от Валенсия и в плейофите на първенството – тогава Лудогорец печелеше, но без настроение и въпреки требъла, имаше несигурност в бъдещето на треньора.

Стоев вероятно е загубил голяма част от доверието на Домусчиев още в края на миналия сезон, когато упълномощил агента си да му търси нов отбор в чужбина. В крайна сметка до подобен развой не се стигна и Стоев получи нов договор с по-добро заплащане, но и едно ключово условие – Шампионска лига.

Явно Домусчиев е почувствал застрашена мечтата си след нулевото равенство с Партизан и след внезапната смята Ивайло Петев – Стойчо Стоев миналия сезон, е решил да рискува отново, надявайки се рокадата да има същия ефект. Стоев дебютира с 3:0 срещу Слован в реванша, после елиминира Партизан с 2:1 и 1:0 и в последствие стигна осминафинал в Лига Европа.

Не е ясно кой ще бъде заместникът на Стоев, но явно ще трябва да има по-голям авторитет сред футболистите, защото е ясно, че провалите в началото на първенството са по вина и на треньора. Едва ли Хасково, Черно море, а и Партизан разполагат с по-класни изпълнители, намиращи се в по-добра физическа кондиция и със страхотна защита, че да не допуснат гол срещу скъпите играчи на Стоев.

Остава да видим дали този път внезапната треньорска смяна – твърде ранна и твърде късна едновременно – ще доведе до положителен ефект върху играта, както беше миналата година. Реваншът с Партизан ще покаже...