Старата песен на нов глас: Гришо бе разбит от средняк във Флорида

Стефан МАРКОВ

Годините си минават, а старата слабост на Григор Димитров да редува силен със слаб мач и то срещу непретенциозни тенисисти - остава непроменена. Хасковлията отпадна в третия кръг на турнира в Маями от 77-ия в света австралиец Джордан Томпсън. В миналия кръг нашето момче разби Фелисиано Лопес и сега бе в ролята на абсолютен фаворит срещу представителя на Зеления континент. Вместо да оправдае очакванията обаче българинът падна катастрофално с 0:2 сета (5-7, 5-7). Със слаба игра срещу опонент, който не рискуваше, а дебнеше за грешки.

Разочарованието е голямо, но трябва да се отчете и фактът, че родна ракета №1 се завръща след двумесечна контузия и игровата му практика е нарушена. Да не може да се противопостави на съперник от класата на Томпсън обаче е силно обезпокоително.

В първия сет Григор тръгна отлично и веднага осъществи пробив. Това обаче не го окрили, а напротив - австралиецът моментално върна пробива и после взе подаването си. Сетът се развиваше равностойно и изглеждаше, че ще се реши в тайбрек, защото двамата стабилизираха подаванията. В сюблимния момент обаче Гришо се пропука фатално и допусна пробив, който му костваше загуба на първата част - 5-7 гейма.

Самочувствието на Томпсън бе пренесено и във втория сет, в който той направи нов ранен пробив. Григор обаче показа кратко пробуждане и успя да уравновеси силите и да върне пробива. И тази част се оказа огледална на първата и в най-важните точки австралиецът демонстрира по-здрави нерви, а българинът - неувереност.

Григор проби за 5:4 гейма в своя полза и сервираше за затваряне на частта, изглеждайки, че с пълна сила се връща в мача. Психическата неустойчивост на Димитров пак се прояви и той се срина. Той загуби цели 3 поредни сета и макар че спаси 3 мачбола, но от 4-ия опит рухна с непредизвикана грешка в мрежата и така трябва да си събира багажа от Флорида рано-рано.