Станка Златева се готви за Рио с походи на Карандила

снимка: БТА/AP

С наближаването на олимпийските игри в Рио стават все по-актуални коментарите за шансовете ни за медали. Правят се сметки, които често излизат криви, защото в тях не могат да се отчетат фактори като конкуренция, контузии, моментна форма, жребий и други. Може би най-много за това от действащите ни спортисти може да говори Станка Златева.

След всичко, което преживя в борбата през последните 15 години, сега петкратната световна шампионка се бори с контузия в кръста. Бори се да остане още малко на тепиха. След като излезе от светлината на прожекторите и си постави дългосрочна цел - участие на олимпиадата, Станка получи достатъчно време да се подготвя спокойно, без от нея да се изискват каквито и да било други резултати. Годините обаче започнаха да натежават и се обадиха контузиите. Последните й проблеми поставят под въпрос участието й в квалификационните турнири за игрите в Рио, а с това и кариерата й. Пред "7 дни спорт" шампионката сподели, че олимпийската й мечта още е жива, и разказа как минава един ден за нея.

"Сутрин първата ми работа е да отида на поход, защото там натоварването не е толкова голямо, натоварват се само краката и кръстът заяква. Правя походи на Карандила (б.р., местност над Сливен) и после вече се занимавам с моите неща. Ходя на процедури, лекувам се малко по малко, но кръстът си ме боли Много е трудно толкова бързо да се оправя. Докторите казаха, че след всички натоварвания през годините е нормално да има такива болежки. Казват ми да изчакам и да не бързам да започвам с тежките тренировки. Все още не влизам в залата. Симеон Щерев иска да се боря, да участвам на олимпиадата и ако мога, да взема медал там", споделя голямата шампионка.

Не мина много време, откакто за спортната кариера на Станка Златева започна да се говори в минало време. Голямото разочарование от втория пореден загубен олимпийски финал бе напът да я откаже от борбата и да сложи край на мечтата й все пак да стъпи на олимпийския връх. Точно тази цел обаче я върна в борбата година по-късно. Тогава Златева започна да тренира отново. Не закъсняха и резултатите. Златева се върна с гръм и трясък със златен медал от европейското първенство във Финландия миналата година и показа на съперничките й в кат. до 75 кг, че тя продължава да бъде фактор. Последва отпадане на четвъртфинал на световното в Ташкент, но още тогава шампионката призна, че нейната цел е друга А времето си минаваше.

Така се стигна до шокиращата загуба от Ясемин Адар (Тур) в I кръг на Европейските игри - съперничка, която Станка бе разхвърляла по тепиха малко преди турнира в Баку. И ако тази загуба не бе способна да отнеме от увереността на петкратната световна шампионка, то истинският удар за нея дойде преди световното първенство в Лас Вегас. Именно там се раздаваха и първите квоти за олимпиадата и се очакваше тя да влезе сред първите шест в категорията си. Проблемите с кръста обаче я спряха.

"Не мога да кажа дали съм щяла да взема квота за олимпийските игри или медал от световното. Всяко състезание си е само за себе си и там печели този, който е най-подготвен. Зависи как е минала подготовката, как си физически и психически. Има и други турнири, на които може да се взимат квоти. Гледах схватките на световното и си личи, че момичетата тренират и са много подготвени. Но нещата се решават на тепиха. Колкото и да е добър един противник, ако си добре и искаш да побеждаваш, винаги има шансове. Винаги е най-добре да вземеш квота още на първия турнир. Помним обаче колко трудно бе за някои от нашите състезатели да вземат квоти за предишната олимпиада. Много хора опитваха и опитваха, но не се получи. Много се радвам за Мишо Ганев и Елис Гури, които сега взеха квоти и ще стискам палци за всички момчета и момичета, които ще се борят. А на олимпиадата, каквото и да стане, поне си отишъл на олимпиада", отбелязва Златева.

Така Станка, която е видяла всичко в борбата, продължава да чака търпеливо своя шанс. Чака да види дали тялото й ще й позволи да направи още един опит да стигне мечтата си и да се качи на олимпийския връх. Ако успее, ще е нечовешко, а ако не - ще затвори една страница, за да отвори нова, защото за българската борба Станка Златева вече е спечелила всичко.

"Това или го искаш, или не го искаш. Ако имаш желание да дадеш всичко от себе си, другите фактори отпадат. Всеки мечтае и иска да участва на олимпиада. Но трябва и реално да видиш как си в момента. Искам първо да се оправя, а от там нататък, каквото стане. Не искам да си правя планове. Въпросът е аз да съм добре физически и психически, за да мога да участвам и да дам всичко от себе си", надява се Станка.

Въпреки че все още е в големия спорт, Станка Златева мисли сериозно и за времето след края на кариерата си. Разбира се, то няма как да е свързано с нещо различно от борбата. Това лято тя предаде малко от безценния си опит на младите български надежди. Златева помагаше в подготовката на националния отбор за кадетки за европейското и световното първенство.  "Готино е, на мен ми харесва. Така или иначе след края на спортната ми кариера трябва да се ориентирам нанякъде. Редно е, след като толкова години съм се борила и имам какво да покажа, да го предавам на другите. Наистина няма много деца. Преди по училищата, по селата и малките градове винаги е имало деца. В наши дни обаче е малко по-трудно да ги задържиш в даден спорт. В момента министерството на спорта работи добре и вярвам, че нещата ще се променят. Но все пак и сега има много качествени деца", смята шампионката.