Станислав Костов на прага на голямо постижение в Левски

Левски разби със 7:0 Верея в петък. Нападателят на "сините" Станислав Костов вкара два гола във вратата на тима от Стара Загора. Така той има вече 11 попадения от началото на първенството. Това е нещо, което не се бе случвало отдавна на роден нападател на "Герена".

За последно толкова отбеляза Иван Цветков преди цели 6 години. Преди него подобно постижение записа и Христо Йовов през сезон 2009/10 година. Ването и Бижутера обаче го сториха за цялото първенство. Костов върви доста по-добре от тях, защото есенния дял все още не е завършил и може да подобри сметката си, което ще му гарантира интересно място в историята на Левски.

Статистиката показва, че само едно попадение го дели от Георги Иванов-Гонзо, който е последният българин разписвал се над 11 пъти със синята фланелка в един шампионат. Гонзо завърши с 12 попадения сезон 2008/09, за който и до днес феновете си спомнят с умиление, защото тогава любимците им от "Герена" за последен път успяха да стигнат до титлата.

Подгласник на Георги Иванов бе друг българин. Адашът му Георги Христов завърши с 10 гола. Гонзо вкара шест през есента и добави още толкова през пролетта по пътя към златните медали. На този етап само един отбор се дублира в сметките на Гонзо и Костов - Славия. Гонзо донесе победата над "белите" с 1:0 на 16 октомври 2008.

Костов стори същото сега, но с едно попадение повече - два за 2:0 за Левски в най-старото столично дерби. Останалите жертви на Иванов обаче днес са в по-долни дивизии. И той, както и Костов, се разписа в голямо дерби. Гонзо донесе точката за "сините" при 1:1 срещу ЦСКА, който бе и основен конкурент за титлата. Наследникът му вкара на Лудогорец, но пък "сините" загубиха с 1:2, което им коства и първото място.

Интересен факт е, че Станислав Костов върви по стъпките и на друг Георги, който в момента има запазено място в историята на "сините". Това е Чиликов. Бургазлията е последният българин, който е вкарал 11 гола само през есента на едно първенство. Това стана през сезон 2002/03, когато Чиликов стартира с 15 попадения. Той прибави още седем през пролетта, за да завърши с 22 гола и стана голмайстор номер 1 на първенството, нищо че Левски се размина с титлата и трябваше да се утеши само с Купата на България, след като преди това три години поред доминираше в първенството.

От този момент до сега изминаха 16 години, в които нито един българин не успя да достигне кота 20 гола в едно първенство за "сините". Постижението на Станислав Костов до момента е и негово лично. До сега той бе успял да вкара най-много 10 гола в един шампионат. Това стана при завръщането на Пирин в елита през сезон 2016/17. Тогава Костов се разписа 4 пъти през есента. По ирония на съдбата една от жертвите му отново бе Славия. Станислав отбеляза веднъж при погрома, който "орлите" нанесоха на "белите" - 4:0 в Благоевград.