Стадионите на Световното първенство: Ещадио "Минейрао"

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Sporta.bgпредоставя възможността да се насладите на поредния стадион домакин на Световното първенство по футбол в Бразилия. Представяме ви Ещадио „Минейрао“ намиращ се в Бело Оризонти.

Футболната арена е с капацитет от 58 259 седящи места и ще бъде домакин на 6 мача от Мондиал 2014, един от които полуфинал.  Вижте всичко за стадионите:  "Маракана", "Арена Амазония", "Арена Фонте Нова", "Арена Пернамбуко", "Ещадио Насионал", "Ещадио Кастелао", "Арена Байшада" и "Арена Сао Пауло"

Ещадио „Минейрао“ представлява едно от най-известните футболни съоръжения в Бразилия и е най-големият стадион в щата Минас Жерайс.

 Арената бе сред стадионите домакини на Купата на Конфедерациите миналата година.

През последните няколко години, футболната арена е почти изцяло реконструирана с цел домакинството на Световното по футбол. Модернизирането включва понижаване на тревната настилка и подобряване достъпа до стадиона.

4090220

Строителството на стадиона е изцяло съобразено с опазването на околната среда, както и екоравновесието на местно ниво. Интересен факт е че, самата сграда е конструирана с цел задържане на дъждовна вода с обем достигащ 6 милиона литра и съответно използване на тези запаси.

Ещадио „Минейрао“ е конструиран на 5-ти декември 1965 година и е общинска собственост. Официалното име на арената е "Ещадио Говернадор Магаляеш Пинто", но навсякъде е известен като „Минейрао“.

Бело Оризонти е столица и главен административен и политически център на щата Минас Жерайс. Намира се на около 700км от столицата Бразилия и според последни данни е едно от най-добрите места за живеене в страната.

След последното преброяване от 2010 година, населението на града възлиза на малко над 2 милиона, което го прави 6-тия по гъстота център в Бразилия.

4090218

Снимка от мача между Бразилия и Уругвай в полуфиналите на Купата на Конфедерациите

Бело Оризонти носи наименованието си от 1906 година и в превод от португалски означава „хубав хоризонт“. Заобиколен от планината Сера до Курал и наред с многобройните зелени площи около него, градът представлява внушителна гледка и огромен мегаполис.

Строителството и кварталите на Бело Оризонти са конструирани от известни местни архитекти, привърженици на градското устройство на градове като Вашингтон и Париж. Столицата на Минас Жерайс е изпълнена с паркове и градинки, които наред с атрактивния футбол предизвикат изключителна емоция за всички жители.

Футболните страсти на местно ниво взаимстват от невероятната битка на Атлетико Минейро и Крузейро, които са сред претендентите за титлата в Бразилия. Градът обича и живее с футбола. Не случайно редица известни футболисти са започнали футболната си кариера именно от тук. В Кризейро са се подвизавали имена като Роналдо („Феномена“), Ривалдо, Максуел, Дида, Джовани Елбер и много други.

Футболната арена е изпълвана до краен предел по време на множество мачове. Рекордът обаче е поставен през 1997 година, когато 132 хиляди души гледат финала на щатското първенство между отборите на Крузейро и Вила Нова.

Освен мачовете на Атлетико Минейро и Крузейро, стадионът е бил свидетел на ожесточените квалификации между Бразилия и Аржентина за Мондиал 2004 и 2008.

Мачовете от програмата на Мондиал 2014, които ще се проведат там са:

14 юни 13:00 часа, Група C: Колумбия - Гърция

17 юни 13:00 часа Група H: Белгия - Алжир

21 юни 13:00 часа Група F: Аржентина - Иран

24 юни 13:00 часа Група D: Коста Рика - Англия

28юни 13:00 часа 1/8 финал: 1A – 2B

8 юли 17:00 часа ½ финал: победител в мач 57 – победител в мач 58