Стадионите на Световното първенство: Ещадио Бейра-Рио

галерия:

Sporta.bg продължава с представянето на футболните арени от Световното първенство по футбол в Бразилия. Следващият стадион е Ещадио „Бейра-Рио“ намиращ се в Порто Алегре.

Вижте всичко за стадионите:  "Маракана", "Арена Амазония", "Арена Фонте Нова", "Арена Пернамбуко", "Ещадио Насионал", "Ещадио Кастелао", "Арена Байшада" и "Арена Сао Пауло"

Съоръжението е с капацитет от 42 991 (данни на ФИФА за МОндиал 2014) седящи места и ще бъде домакин на общо 5 мача от Мондиал 2014, като един от тях е в първата фаза на елиминациите.

Стадионът отваря врати през 1969 година и носи името „Ещадио Хосе Пинхейро Борда“, на името на един от главните му архитекти.

Построяването на „Бейра-Рио“ отнема близо 10 години, като в него се включват и феновете на местния Интернасионал. Те помагат с носенето на строителни материали и допринасят изключително много за направата на новия стадион.

Цялостното преустрояване на стадиона е поето от собствениците на Интернасионал, като проекта носи името “Gigante para Sempre” (Гигант за всички времена). Целта на реконструирането е поставяне на нов метален покрив, парапети и стълби. Съответно след строителните дейности, „Бейра-Рио“ се превръща в един от най-големите стадиони в южна Бразилия.

4090893

Футболната арена е известна и с прозвището “Gigante do Beira-Rio”, което в превод означава „Гиганта от Бейра-Рио“. Реконструираният „Бейра-Рио“ е оборудван с над 3000 паркинг места, а в близост до стадиона има редица хотели, заведения и места за забавления.

Порто Алегре е столица на щата Рио Гранди до Сул, като това е най-южният щат в страната. Градът се различава от повечето други столици наред със субтропичния си климат и културни ценности. Основан е през 1742 година от редица имигранти и е населен освен с португалци и италианци, така и с представители на Германия и Полша.

Населенито на Рио Гранде до Сул е известно с прозвището „гаучосите“, както и съседите от Аржентина и Уругвай. Гостите за Световното ще могат да се насладят на традиоционната фолклорна музика и да опитат местното питие „мате“.

4090892

Порто Алегре е разположен на източния бряг на река Гуаиба, където се срещат общо 5 реки и сформират уникална гледка. Зоната около града разполага с близо 500 квадратни километра покрити с гори и растителност, което прави Порто Алегре една от най-зелените столици в Бразилия. Населението се равнява на близо 1,4 милиона души.

Климатът в южния щат е значително по-мек от другите зони. Средната годишна температура е 19,5 градуса, съответно зимата е много по-студена от колкото в другите бразилски столици. Разграничват се ясно 4 сезона, като температурите през лятото достигат до 35 градуса.

Футболните страсти в района са разделени на два основни полюса: сини и червени. Местните грандове Гремио и Интернасионал са едни от важните клубове в историята на бразилския клубен футбол. Двата отбора са спечелили множество купи сред които 5 пъти Купата на Бразилия и 4 пъти Купа Либертадорес.

Стадионът на Гремио Ещадио „Олимпико Монументал“ е само на 2,5 километра от Ещадио „Бейра-Рио“. Сблъсъците между двата отбора представляват зрелище, което може да бъде наблюдавано само в Южна Америка.

Първият мач изигран на Ещадио „Бейра-Рио“ през 1969 е между отборите на Интернасионал и португалският Бенфика завършил при резултат 2:1 за домакините. Един от най-обичаните бразилски футболисти Роналдиньо е роден в Порто Алегре и започна своята кариера в Гремио.

Мачовете от програмата на Мондиал 2014, които ще се проведат там са:

15 юни 16:00 часа, Група E: Франция - Хондурас

18 юни 13:00 часа Група B: Австралия - Холандия

22 юни 16:00 часа Група H: Република Южна Корея - Алжир

25 юни 13:00 часа Група F: Нигерия - Аржентина

30юни 17:00 часа 1/8 финал: 1G – 2H