Стадионите на Световното първенство: "Арена Пантанал"

галерия:

Sporta.bg продължава с представянето на стадионите от Световното първенство по футбол в Бразилия това лято. Сега ще може да се насладите на „Арена Пантанал“ в Куиаба. 

Вижте всичко за стадионите:  "Маракана", "Арена Амазония", "Арена Фонте Нова", "Арена Пернамбуко", "Ещадио Насионал", "Ещадио Кастелао", "Арена Байшада" и "Арена Сао Пауло, "Ещадио Бейра-Рио", "Ещадио Минейрао"

Футболната арена е построена специално с цел за Световното първенство. Капацитетът на стадиона е от 39 859 (по данни на ФИФА за Мондиал 2014) места.

„Арена Пантанал“ е построена на местото на „Вердао“, който е съборен през 2009 година. Стария стадион е завършен през далечната 1976 година и е с капацитет от 40,000 места.

„Вердао“ е кръстен на губернатора на щата Мато Гросо Хосе Фрагели, който е бил в длъжност в периода 1970-1974 година.

За направата на новата футболна арена е използван иновативен еко проект. Както при повечето стадиони, които ще са домакин на Мондиал 2014, опазването на природата и природните ресурси е основна тема на развитие.

4091142

За дървения материал нужен за постройката са използвани изцяло лицензирани доставчици. Отпадъците са рециклирани и пуснати отново в употреба. Нивото на замърсяване на въздуха и почвата са под постоянно наблюдение.

Арена Пантанал“ носи прякора „Big green” или „Голямото зелено“, също както и старата футболна арена „Вердао“. Това име е избрано неслучайно, след като Куаиба дава възможност на феновете да се насладят на красивата природа, а модерната еко-постройка допринася за атмосферата.

Стадионът разполага със специална структура, която позволява трибуните да бъдат отделени една от друга. По този начин след края на Световното капацитетът на стадиона ще се намали и ще позволи по лесно експлоатация.

„Арена Пантанал“ разполага с покрит покрив и е многофункционална. Това предразполага организирането на различни събития, концерти и търговски мероприятия.

Градът Куаиба

Куаиба е столица на щата Мато Гросо и е с население от половин милион души. Градът привлича със своята уникална фауна, флора и нрав на местните жители. Куаиба се намира на около 1,500 километра от мегаполиса Рио де Женейро, като разполага със собствено летище удобно за директни полети.

4091143

Столицата на Мато Гросо се намира точно в центъра на Южна Америка, на 2,000 километра разстояние от Тихия и Атлантическия океан. Градът е най-горещата столица в Бразилия, като температурите достигат до над 40 градуса.

Интересни Събития

Миксто ФК е най-известният отбор в целия щат Мато Гросо. Именно той поставя рекорда за посещаемост от 44,000 души през 1976, когато побеждава отбора на Дом Боско с 2:0.Най-големият резултат постигнат на стадиона е в мача между отборите на Миксто ФК и Хумайта през 1980, завършил 14:0.

„Вердао“ е бил домакин на редица приятелски срещи на националния отбор на Бразилия. Най-скорошната среща изиграна там е между отборите на Бразилия и Исландия, в която домакините побеждават с 6:1 през март 2002 година.

Мачовете от програмата на Мондиал 2014, които ще се състоят тук са:

13 юни 2014 18:00 часа Група B: Чили - Австралия

17 юни 2014 18:00 часа Група B: Русия – Република Южна Корея

21 юни 2014 18:00 часа Група B: Нигерия – Босна и Херцеговина

24 юни 2014 16:00 часа Група B: Япония - Колумбия