Стадионите на Световното първенство: "Арена дас Дунас"

галерия:

Остават няколко дена до началото на едно от най-грандиозните футболни събития – Световното първенство по футбол в Бразилия.

Sporta.bg продължава с представянето на стадионите домакини на Мондиал 2014. Този път ще имате възможността да се насладите на Ещадио „Дас Дунас“ в Натал.

Вижте всичко за стадионите:  "Маракана", "Арена Амазония", "Арена Фонте Нова", "Арена Пернамбуко", "Ещадио Насионал", "Ещадио Кастелао", "Арена Байшада" и "Арена Сао Пауло, "Ещадио Бейра-Рио", "Ещадио Минейрао", "Арена Пантанал"

Футболната арена е с капацитет от 38 958 седящи места и ще бъде домакин на 4 срещи от груповата фаза. Ещадио „Дас Дунас“ е построен върху стария „Жоао Клаудио де Васконселос Мачадо“ или по-известен като „Мачадао“.

Последният не отговаря на изискванията за домакинство на Световно първенство и бива разрушен през 2011 година.„Мачадао“ отваря врати през 1972 година, като местните грандове АБС, Алекрим и Америка де Натал не са от най-впечатляващите клубни отбори в Бразилия. Въпреки това, от УЕФА избират стадиона като един от дванадесетте домакина на Световното.

4091856

Името „Дас Дунас“ произлиза от едно от най-впечатляващите природни забележителности в района на Натал, а именно пясъчните дюни. Идеята на организаторите е външната форма на стадиона да прилична на огромна дюна, което несъмнено предлага поразителна гледка.

Градът Натал

Натал е столица на североизточния щат Рио Гранде до Норте. Населението му наброява около 950,000 души (2010година). Градът се намира на около 2700 километра от мегаполиса Рио де Женейро и 2400 от столицата Бразилия.

Натал е основан през далечната 1599 година на 25 декември от група португалски заселници. Интересен факт, е че името „натал“ от португалски означава „Коледа“. Столицата на Рио Гранде до Норте започва да се разраства едва през 20-ти век, когато експлоатирането на местните забележителности и природни дадености е налице. Днес около 75% от населението са католици, а 13% протестанти.

4091858

Построяването на крайбрежното авеню „Виа Костейра“ през 1980 година е сред основните причина за превръщането на Натал в предпочитана туристическа дестинация. Грандиозните плажове като „Понта Негра“, „Пиранги“, „Пипа“ и „Генипабу“ също се превръщат в любимо място на стотици хиляди туристи.

Други интересни места за посещение са парка Дунас, който е вторият по-големина парк в Бразилия. Също така в района на Натал се намират и редица крепости, запазени от португалското владение.

Натал е известен още и като Citadele do Sol (слънчевия град в превод от португалски), благодарение на тропическия си климат. Средните годишни температури достигат 28 градуса и има приблизително 300 слънчеви дни. Географското му местоположение (близо до Европа колкото и всеки един град в Щатите) го превръща в популярна дестинация на хора от целия свят.

Други събития

Първият мач изигран на стадиона е на 4 юли 1972 година между отборите на АБС и Америка де Натал (1-0). Рекордът за брой посещение се държи от 29 ноември 1972 (53,320 души), когато Сантос побеждава местния АБС с 2:0.

АБС, Америка де Натал и Алекрим рядко се подвизават в бразилската Серия А, като най-големите им успехи са преди 1980 година Отборът на АБС не е участвал в най-елитната дивизия повече от 30 години.

Мачовете от програмата на Мондиал 2014, които ще се изиграят там са:

13 юни 13:00 Група A: Мексико - Камерун

16юни 19:00Група G: Гана - САЩ

19юни 19:00Група C: Япония - Гърция

24юни 13:00Група D: Италия - Уругвай