Стадионите на Световното първенство: "Арена Амазония"

галерия:

По-малко от два месеца остават до началото на Световното първенство по футбол в Бразилия. Sporta.bg продължава с представянето на серията от стадиони, които ще бъдат домакин на Мондиал 2014.

Поредният стадион, който ви представяме носи името „Арена Амазония“. Намира се в град Манаус, щата Амазонка. Футболната арена е построена за 3 години. Започната е през 2010 и е завършена през декември 2013, като е построена върху бившия стадион Валвадао.

Стадионът разполага с капацитет от 42,377 седящи места. Цялостната фасада на футболната арена е направена от желязна рамка във формата на сламена кошница, известна в околностите. Освен перфектната настилка, арената разполага и със специални ресторанти и автобуси, които ще са на разположение на феновете.

4085796

Проектът за направата на „Арена Амазония“ е свързан изцяло с подпомогването на местната област и опазването на тропическите гори. Като пример за това от ФИФА посочват използването на дъждовна вода за санитарни нужни. Зелена енергия ще бъде използвана за направата на много от енергийните източници както и за направата на охладителни системи. Използването на възвръщаема енергия е приоритет.

Град Манаус

4085794

Градът Манаус се намира в сърцето на Амазонка и е столица на щата Амазонка, където е най-голямата тропическа гора в света. Самото разположение на града представлява уникална гледка за феновете. Реките Рио Негро и Солимоес се вливат точно тук и предоставят красив пейзаж.

Едно от интересните неща за града е екваториалния му климат. Средната годишна температура е около 28 градуса, а влажността е над 80%. Има два сезона: дъждовен (ноември до май) и сух (юни до ноември), като през последния температурите достигат до над 40 градуса.

4085797

Красивата природа и местните традиции придават уникална атмосфера на Манаус. Годишните фестивали само допринасят за едно незабравимо изживяване на феновете на футбола.  Население 1 738 641 по данни от преброяването през 2009 г. Градът с е намира на около 2 200 километра от големите центрове в Бразилия – Сао Пауло и Рио де Жанейро. Това предизвика голямо недоволство в някои страни участници на Мондиала заради големите разстояния, които трябва да пропътуват футболистите.

Футболни събития

4085795

Бившият стадион "Вилвадао Лима" е домакин на редица зрелища и предоставя най-интересните футболни срещи в района на Амазонка преди да бъде реконструиран.

Още на тържественото откриване на стадиона през 1970 година, Б отборът на Бразилия побеждава щатския отбор на Амазонка с 4:1 преди откриването на Световното в Мексико същата година. Почетен гост на събитието е президентът на ФИФА сър Стенли Ройс.

4085798

Мениджърът на Англия Рой Ходжсън коментира географското положение на стадиона като изключително неудобно и неподходящи за футбол. Жегата в Манаус би пречила на футболистите. Кметът на града Амазонино Мендес определи изказванията на специалиста като неприятни и го „заплаши“ с неприветливо гостоприемство.

4085799

По ирония на съдбата Англия бе изтеглена в една група с Италия и първия мач на двата отбора ще бъде изигран именно на „Арена Амазония“.

Редица обстоятелства попречиха издигането на стадиона в срок, но въпреки това стадиона отвори врати на 9-ти март 2014 година. Дебютният мач бе между отборите на бразилските Насионал и Ремо.

4085800

Мачовете от програмата на Мондиал 2014, които ще се проведат на „Арена Амазония“:

15 юни 01:00 Група D: Англия – Италия

19 юни 01:00 Група A: Камерун – Хърватия

23 юни 01:00 Група G: САЩ - Португалия

25 юни 23:00 Група E: Хондурас - Щвейцария