Съсипахме Косово на баскет, имаме шанс за Европейското

снимка: lap.bg

Българският национален отбор по баскетбол постигна първата си победа в европейските квалификации със 105:84 над Косово. Така надеждите да хванем второто място в групата остават и следващата цел е солиден успех над Украйна в събота.

Силни изяви в пореден мач на България имаше Александър Янев, който завърши с 28 точки за успеха. Александър Везенков също се справи срещу съотборника си в Барселона Джъстин Долман, когото косоварите натурализираха това лято, и отбеляза 18 точки.

Отлично второ полувреме изиграха Дий Бост и Христо Захариев, прикрючили съответно с 18 и 15 точки. Дардан Бериша вкара 18 за Косово. Следващият мач от кампанията е в събота, срещу Украйна, отново в Ботевград.

Двубоят започна много мъчно за българския тим, и изненадващо, Косово набързо поведе с 11:2 насред Богевград. Чак до средата на първата четвърт гостите запазиха аванса си до 8-9 точки. В това начало Джъстин Долман доминираше и в двете фази на играта.

Най-после в края на първия период за България блесна и Дий Бост, който се отличи с мощна забивка, и стартира опита за обрат. Разликата се стопи, но Косово продължи да води чак до средата на втората част, пише Гонг. Чак две минути преди почивката се стигна до изравняване - 36:36, след добро включване на Станислав Ваклинов и Асен Великов от пейката.

Именно Великов изравни, а след това за първи път в мача даде преднина на България от наказателната линия. Полувремето приключи при равенство 40:40, след неуспешна защита на българския тим.

Второто полувреме вече стартира съвсем различно и само до средата на третата четвърт българският тим бе вкарал 20 точки и поведе с двуцифрена преднина. Бързата игра даде резултат и освен приятна за гледане се оказа и ефективна. След три части игра авансът на България вече бе 16 точки, след силни изяви в нападение за нашия тим и реализирани 32 точки за 10 минути.

Поредица от тройки за Косово смъкна изоставането на гостите под 10, но отговорът на България дойде бързо, от Дий Бост и Христо Захариев. Баскетболистите на Любомир Минчев пак поведоха със 16, но след това позволиха лесни кошове и не успяха да вземат по-солиден аванс. Нов изблик на Сашо Янев в последните две минути донесе и финалното 105:84.