Сребърен медал за Ивайло Иванов от Гран Шлем по джудо в Париж

Поредния голям успех записа Ивайло Иванов, който в категория до 81 кг. спечели сребърния медал на Гран Шлем по джудо в Париж, Франция. На турнира, който е Олимпийска квалификация участваха над 500 състезатели от цял свят, а в категорията на Ивайло рекордните 56 джудисти.

Иванов, който вече е с квота за Игрите стигна безапелационно до битката за златото срещу водача в ранглистата и Световен шампион Автандили Ширакашвили (Грузия). По пътя към финала българинът се справи с петима съперника, а на полуфинал елиминира и корейското „чудо” Ким Чунг Янг.

В много оспорван финал грузинеца поведе с вадзари, Ивайло записа юко и атакуваше до последно. От щаба на Ширакашвили взеха решение да бавят темпото и логично Автандили беше наказан с две предупреждения. В последните секунди Ивайло имаше възможност за вадзари, но противника му се изплъзна. Според специалистите наблюдавали срещата сънародника ни е бил по –добър и решителен от съперника. 

„ Чудесно представяне на Ивайло Иванов. Сребърният медал е доказателство за формата в която се намира. Ако срещата беше продължила с половин минута със сигурност грузинеца щеше да получи ново продупреждение за пасивност и златния медал щеше да бъде на гърдите на нашето момче. Така е в нашия спорт, понякога всичко опира до секунди. На турнира в Париж беше елитът на джудото. Много силен шампионат. Иванов е 8-ми към момента в ранглистата за Олимпиадата, като целта е да се задържи там, за да може да попадне в по –лек жребии в Рио. Няма шанс да бъде изместен от 32-та, които се класират. Той вече е с квота, но трябва да остана в осмицата на ранглистата”,сподели ген.секретаря на БФДжудо Асен Коруджиев. 

На турнира в Париж участва и Янислав Герчев (60 кг), който записа една победа в квалификацията и прибави нови точки към актива си за класиране на Олимпийските игри. За съжаление другия ни представител заявил участие и с голям шанс за квота Ивелина Илиева не участва заради травмата получена на турнира в София преди седмица. Илиева ще претърпи нова операция на скъсаното сухожилие в Швейцария и до месец ще поднови тренировъчни занимания. 

Следващият шампионат по джудо ,който носи точки за Игрите ще бъде в края на февруари Гран При Дюселдорф. В него ще участват Иванов и Герчев.