Сърцат Багдатис обърна и отстрани втория поставен в София

галерия:

123-ият в света Маркос Багдатис демонстрира феноменален тенис в двубоя от втори кръг на „Diema Xtra Sofia Open“ и отстрани втория поставен в схемата Адриан Манарино от Франция. Кипърецът се наложи с 6-7 (4), 6-3, 6-1 за два часа игра на централния корт в „Арена Армеец“.

Финалистът от Откритото първенство на Австралия от 2006 година показа хъс и себераздаване, като отразяваше почти всяка топка на опонента си, и това се оказа ключа към класирането на четвъртфинал. Там Багдатис ще срещне Йозеф Ковалик от Словакия, който отстрани сънродника си Лукас Лацко.

багдатис.jpg

Двамата тенисисти взеха откриващите си подавания, но после Багдатис изостана с 15:40 на свой сервис след три двойни грешки. Манарино се възползва от открилата се възможност и реализира пробив. Още в следващия гейм обаче кипърецът изравни резултата, след като се възползва чак от 4-ия си опит за брейк.

Така се стигна до 4-4, когато Багдатис загуби подаването си на нула след много слаб сервис гейм. Номер 25 в света получи правото да сервира за първия сет, но не показа достатъчно нерви и допусна рибрейк на 15.

При 6-5 в своя полза Багдатис дори имаше сетбол, но Манарино го отрази и прати частта в тайбрек. Там французинът поведе с 4:0 след ужасяващи грешки на Багдатис и добри удари от своя страна. Кипърецът запази надежди при 3:5, но Манарино приключи със 7:4 след удар в мрежата на своя опонент.

манарино.jpg

Слаб сервис гейм на 29-годишния французин даде преднина на Багдатис в началото на втория сет. Той проби съперника си на 15, като завърши с прекрасен уинър по правата, който едва облиза линията. Багдатис затвърди пробива на 30 след няколко добри завършващи удара.

При 3-1 кипърският тенисист получи нови три брейкбола, след като поведе с 40:0. Сетът щеше да свърши за Манарино, ако французинът не бе отразил всяка една точка за пробив. Той едва затвори подаването си, като принуди опонента си да изкара бекхенд в аут.

123-ият в света Багдатис продължи да тероризира съперника си от основната линия. Той направи два мощни форхенд уинъра по правата и поведе с 4-2, а след това водеше с 30:0 на сервис на Манарино. Французинът обаче имаше отговор и намали изоставането си на 3-4. Багдатис поведе с 5-3, а след това дръпна с 40:15 на сервис на французина. Това се случи след мощен форхенд по диагонала. Манарино обаче отрази брейкболите на опонента си, но нямаше отговор на уинъра от форхенд, който спечели на Багдатис втория сет с 6-3.

багдатисманарино.jpg

Багдатис взе откриващото си подаване на старта на третия сет и постави опонента си пред нов тест, след като поведе с 40:0 на негов сервис. Кипърецът игра феноменално в защита и макар Манарино да отрази два от брейкболите, Багдатис надделя и проби за 2-0. Той затвърди пробива на 15, като завърши с мощен ас.

При 4-1 и 30:0 в полза на Багдатис, Манарино се изнерви до краен предел и заби мощно ракетата си в земята. Избликът на нерви дойде след поредната грешка, а след това още една такава даде два брейкбола на кипъреца. Манарино заби бекхенд в мрежата и Багдатис поведе с 5-1. Кипърецът завърши своето подаване на 15 и така фиксира обрата и класирането си на 1/4-финал. 

б.jpg

бб.jpg

Снимки: sofiaopen.bg, sporta.bg