Спортистите ни са обезпечени в подготовката за Рио 2016

снимка: БТА

Председателят на БОК Стефка Костадинова заяви, че всичко е обезпечено за подготовката на българските спортисти за олимпийските игри в Рио де Жанейро през следващата година.

"Всичко е обезпечено за Рио де Жанейро. Пожелавам на спортистите да бъдат във върхова форма в Бразилия. Олимпийските игри са връх в кариерата на всеки състезател. Едно е да си световен и европейски шампион, но съвсем друго е да си олимпийски шампион", каза Костадинова, която присъства на церемонията "Спортист на Балканите" за 2014 година в 42-ото издание на анкетата на Българската телеграфна агенция.

"Учудващо за мен е, че само един спортист от България е в топ 10 на анкетата, защото имахме своите спортни постижения през миналата година. Това са Григор Димитров, Александра Жекова, гимнастичките от ансамбъла, в бокса и вдигането на тежести и Кубрат Пулев, който успя да стигне до този желан и толкова очакван мач с Владимир Кличко. Спечелихме и седем медала от младежките олимпийски игри в Китай", добави председателят на БОК. Стефка Костадинова каза още, че очаква 2015-а година да бъде много хубава и интересна за български спорт.

"Тази година е предолимпийска за Рио де Жанейро, но и олимпийска, защото в Баку ще се проведат първите в историята европейски олимпийски игри. Вече имаме 104 квоти, но там са включени и неолимпийски спортове. Може да очакваме още 2-3 квоти. Да стискаме палци на спортистите да са здрави, да няма скандали, да няма допинг, да няма ядосани и сърдити и да покажем каква спортна сила е България. В Лондон бяхме със 75 спортисти, а сега имаме над 100, което е обещаващо. Надявам се през тази година родните спортисти да зарадват българската общественост, за да се вдигне самочувствието ни", коментира още Костадинова.