Специално интервю за Sporta.bg! Янислав Герчев: Фенките не ме блазнят, целта ми е медал от Олимпиада

галерия:

снимка: Личен архив

Янислав Герчев бе сред родните спортисти, които се представиха добре на Олимпиадата. Пловдивският джудист победи един съперник в Рио, преди на осминафинал да падне злощастно от грузински опонент. Герчев е на 26 години и пред него голямата цел е под петте преплетени кръга през 2020 в Токио да грабне медал. Герчев е скромно момче, което за разлика от доста бг спортисти не парадира с нищо, освен с качествата си на боец. Любимец е на феновете на джудото, а от думите му прозират мотивация и вяра в собствените сили. Нещо, което е основна предпоставка за все по-сериозни успехи в силно конкурентен спорт като джудото. Янислав с охота се съгласи да даде интервю специално за Sporta.bg.

- Яниславе, вече измина над месец от участието ти на Олимпиадата – достатъчно време, за да можете ти и твоят щаб да погледнете възможно най-адекватно на представянето ти. Съжаляваш ли за нещо от случилото се в Рио и каква оценка си даваш по десетобалната система?

- Като цяло съжалявам, че приключих на осминафинал. Бях подготвен и се надявах да взема медал. Доволен съм от борбата която показах, но не и от крайния резултат. Една грешна стъпка във втората схватка ми коства това.

- Наистина ли условията в Олимпийското село и като цяло в Бразилия бяха толкова лоши, колкото се изкара. И това отрази ли се в частност на теб?

- Условията наистина не бяха добри, но това не е от значение, защото в крайна сметка ние не бяхме отишли на почивка. Не са се отразили на участието ми със сигурност.

4160984

- Преди Игрите ти обяви, че не се плашиш от никого и си готов за битка. Какво не ти достигна срещу грузинеца на осминафинала. Коя беше фаталната ти грешка?

- Може би опит. През цялото време го държах на разстояние и избягвах близката борба, именно защото знам, че там грузинецът силен. Една грешна стъпка обаче с еоказа решаваща за крайния изход.

- Чувстваш ли се още по-опитен след Олимпиадата и каква е следващата ти голяма цел в краткосрочен план?

- При всички положения участието ми на Олимпийските игри ми носи повече опит и самочувствие. Подготвям се за следващата година в която ми предстоят Европейско и Световно първенство.

- Федерацията осигурява ли достатъчно средства, така че да се подготвяш спокойно за различните състезания?

- В годината на Олипийските игри федерацията ни осигуряваше всичко необходимо. Сега обаче предстои да видим дали това ще тсане традиция или не.

- Ти си в националния тим по джудо от 2005 г. Във визитката си вече имаш редица медали и успехи. Кое е състезанието, което за теб е най-запомнящо се?

- Може би когато станах Европейски шампион. Беше силно преживяване.

4160986

- Как ти се отразява това, че в Пловдив има доста изкушения и най-вече красиви фенки. Съумяваш ли да спазваш спортен режим или понякога му отпускаш края...

- Това никога не е можело да ми повлияе и не ме е блазнило. Понякога отпускам да, когато мога да си го позволя.

-Разкажи ни повече за себе си. Какъв си в свободното си време, имаш ли хоби или нещо друго, което те влече?

- В общи линии в свободното си време обичам да разнообразявам с друг вид спорт. Ходя на стадион "Ботев" да играя бокс. Занимавам се и с кросфит. Разбира се обичам да разпускам и извън града с приятели.

4160985

- Като пловдивчанин със сигурност се интересуваш и от футбол. На кой отбор под тепетата симпатизираш – Ботев или Локо?

-Ще ви разочаровам, но не се интересувам от футбол. Нямам любим отбор и не гледам.

- Вероятно е рано да се мисли отсега, но все пак – мислиш ли, че след 4 години на Олимпиадата в Токио можеш да завоюваш медал?

- Разбира се, точно натам съм се запътил!

ЕДНО ИНТЕРВЮ НА СТЕФАН МАРКОВ

ПОЗОВАВАНЕТО НА ПЪРВОИЗТОЧНИКА НА ИНТЕРВЮТО – SPORTA.BG - Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!