Специалистът съветва: прогноза за Испания - Чили

снимка: БТА/AP

По-рано днес в рубриката „Специалистът съветва“ ви представихме прогнозите на Sporta.bg за Австралия – Холандия, но определено по-голям интерес за всички представлява срещата на живот и смърт на Испания срещу Чили от същата група B. Ето и какво очаква нашият екип.

Испания нямаше как да почне по-слабо защитата на Световната си титла, след като в откриващия си двубой на Световно първенство 2014 допусна ужасяваща загуба с 1:5 от Холандия. Разбира се, последваха сериозни критики и призив за промяна на стартовия състав, а момчетата на Висенте Дел Боске определено не бяха в настроение след тежката загуба.

Това обаче остава в миналото, както Андрес Иниеста коментира на пресконференция преди срещата от 22:00 часа срещу Чили. Висенте дел Боске и играчите му проведоха няколко разхговора след разгрома, а на последните тренировки се забелязва отлично настроение в лагера на световните шампиони.

Ключовата дума е „световен шампион“, като Испания няма да предаде тоталното си надмощие в последните 6-7 години в самото начало на Мондиал 2014. Феновете с по-добра памет си спомнят, че и преди 4 години Испания загуби откриващия си двубой с 0:1 от Швейцария, а след това отборът триумфира с титлата. Сега положението е по-различно предвид тежката загуба, но и отборът има повече опит от тогава.

Висенте дел Боске ще внесе необходимите промени в състава си, като се очаква Мартинес да стартира до Рамос, докато Педро ще замени безидейния в първия мач Силва. Най-голямата промяна трябва да дойде от средата на терена, където да се появи Коке, който ще помогне за по-директния стил на Испания.

На това ще заложи Дел Боске в предстоящия двубой – бързина по крилата, извеждащи подавания и дълбока преса срещу играчите на Чили, които показаха срещу Австралия, че имат сериозни затруднения с изнасянето на топката, когато са пресирани в собствената си половина. Чили разполага с отлична атакуваща схема, която беше демонстрирана в първите 15 минути на мача срещу Австралия, но пред по-голямата част от мача Алексис беше изолиран от играта и нападението на тима страдаше.

Срещу Испания чилийците ще заложат на подобна схема на Холандия – отборът няма да пресира високо, ще приеме играта в своята половина и ще разчита на скоростта на Валдивиа, Санчес и Варгас. Този път обаче Испания няма да се подведе и ще бъде много внимателна в защитен план след унижението, което Робен и компания нанесоха на Рамос, Пике и компания. Освен това Чили не разполага с толкова добре подредена защита, което си пролича в многото шансове, които имаха „кенгурата“ в първия мач на отбора в Бразилия.

Действащият световен шампион през 2010 – Италия, изпадна от надпреварата в ЮАР след слабо представяне в групата, като по традиция световните шампиони страдат в опита си да защитят титлата. Испания, която е в подобна ситуация, ще излезе пределно мотивирана срещу Чили, който е силен отбор, но в защита не притежава дисциплината, която Луис Ван Гаал е наложил в Холандия.

Испания е по-класният отбор и има какво да доказва, след като цял свят се обърна срещу действящия хегемон на световния и европейски футбол. „Новата мотивация“ ще се отрази на отбора, който действително е в летаргия след последния триумф на тима, но сега ще атакува Световното първенство с нова психическа нагласа. Съмнявам се Чили да съумее да спре Испания в мача “на живот и смърт“, независимо че на „ла роха“ няма да ѝ е лесно довечера на „Маракана“

Прогноза

Испания да спечели @1.60

Испания да спечели и двата отбора да отбележат гол @ 3.10

Над 2.5 @1.65

Точен резултат: 3:1 за Испания @12.00