Спечели билет до края на сезона за мачовете на Левски, ЦСКА и Локо (Пд)

Шестима футболни фена - по двама от ЦСКА, Левски и Локомотив Пловдив - ще имат късмета да спечелят ВИП-места за домакинските мачове на любимия си отбор до края на сезона.

Инициативата е част от кампанията „Заедно срещу рака на простатата“, инициирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) и Здравна организация „Аджъбадем“, която е спонсор на ЦСКА, Левски и Локомотив Пловдив.

За целта участниците ще трябва да попълнят анкета с въпроси за рака на простатата и по този начин ще участват в томбола за разпределението на наградите.

Анкетата може да бъде попълнена на Facebook страницата „Заедно против рака на простатата“ в периода до 12 ноември 2013 г., както и в обособени кътове за кампанията в МОЛ София и МОЛ Пловдив в периода 31 октомври – 3 ноември, 12-20 часа. Резултатите от анкетата и печелившите участници ще бъдат обявени на 15 ноември.

Лица на кампанията са водещите футболисти на трите клуба – Валентин Илиев (ЦСКА), Станислав Ангелов (Левски) и Мартин Камбуров (Локомотив Пловдив).

„В битката срещу рака на простатата всеки пропуск може да е фатален. Но открит навреме, ракът на простатата е лечим“.

Това послание към всеки мъж в активна възраст отправят тримата лидери на отборите си. Футболните ни грандове приеха да подкрепят кампанията, за да покажат, че истинските мъже са отговорни за своето здраве.

„Вечните врагове“ и „Смърфовете“ се обединяват, за да привлекат общественото внимание към рака на простатата, който е втората по честота онкологична локализация при мъжете в България и третата като причина за смъртност.

Според Националния раков регистър, през 2010 г.с рак на простатата у нас са диагностицирани 1734 мъже. 783 души с тази диагноза са починали. Близо половината от случаите са открити в трети и четвърти стадий, когато възможностите за лечение на болестта са ограничени.

В днешния мач между Левски и Локомотив (Пд) пък, футболистите на двата отбора ще излязат на терена с бели фланелки и синя панделка на тях, символизираща борбата срещу коварната болест.

В продължение на 5 дни в МОЛ София и МОЛ Пловдив ще бъдат изложени инсталации, изградени от фигури в цял ръст на капитаните на двата столични отбора – Валентин Илиев и Станислав Ангелов, както и на актуалния голмайстор на А група – Мартин Камбуров.

„За този вид рак не се говори в публичното пространство, което способства за липсата на регулярно поднасяне на информация и пълната изолация на пациентите с това заболяване“, обясни Евгения Адърска от АПОЗ. Поради спецификата на мъжката природа, нито здравите, нито заболелите са склонни да обсъждат темата публично, допълни тя.

Открит навреме, ракът на простатата е лечим, категоричен е д-р Васил Маргаритов – уролог и представител на „Аджъбадем“ в София.

„Вярно е, че ракът на простатата се диагностицира най-често при мъже над 70-годишна възраст, но през 2010 г. например е регистриран и при мъж във възрастовата група 40-44 години, както и при четирима в групата на 45-49-годишните“, посочи той.

Заболяването обикновено протича безсимптомно в началния период, затова всеки мъж над 45-годишна възраст (а при наличие на фамилна обремененост – от 40-годишна възраст) трябва веднъж годишно да посещава уролог за профилактичен преглед.

Открит и лекуван навреме, ракът на простатата има много добри шансове за пълно излекуване, увери урологът.

Кампанията „Заедно срещу рака на простатата“ има за цел да допринесе за това, да има повече пациенти, които да бъдат диагностицирани и лекувани навреме

5. причини да говорим за рака на простатата:

Ракът на простатата е второто по честота онкологично заболяване при мъжете в България и трето като причина за смъртност. Никой не е застрахован;

Половината от пациентите се диагностицират в късен стадий, когато възможностите за лечение са ограничени;

При навременно поставена диагноза и лечение шансът за окончателно излекуване е над 90%;

При проблеми с простатата мъжете избягват да говорят за това дори с близките си, а това води до усещане за социална изолация;

Откритото говорене по темата ще помогне повече мъже и жените, които ги обичат, да осъзнаят едно: ракът на простатата не е тема-табу, а в битката с тази диагноза финалът по-често е позитивен.