Спартак (Плевен) заплаши БФС със съд и обяви контрола с ЦСКА

снимка: spartak-pleven.bg

Ще си търсим правата по съдебен път при евентуално изваждане на Спартак Плевен от Б група, защото то няма да е обосновано. Това заяви спонсорът на клуба Иван Динов. "Независимо от неяснотата, ние не можем да си позволим проваляне на следващия сезон. За това вече работим по графика за подготовката. Спартак ще започне подготовка на 17 юни в Плевен. Вече е договорена първата контрола с ЦСКА /София/ на 24 юни в Тетевен.

Готови сме и с първия 10-дневен подготвителен лагер, който започва на 27 юни. Отборът ще бъде настанен в хотел "Олимп" в Тетевен. В момента уточняваме и втория лагер, както и съперниците за приятелските срещи", допълни той. Динов припомни, че е поел клуба на 5 януари. Мъжкият отбор е имал само 7-8 футболисти, наложило се е да правят селекция в движение, при което е било неизбежно да има грешки. Новосформираният състав не е успял, според него, да направи добра подготовка и липсата на достатъчна сработеност е основната причина да загуби Спартак важни точки в началото.

Това е наложило спешна промяна на треньора, като са заложили на вътрешен човек - Диян Дончев. Според Динов резултатите - 4 победи и 2 равенства, показват, че решението е било правилно. Спонсорът смята, че с Дончев тимът се е преобразил, но не е стигнало времето отборът да се изкачи по-нагоре в класирането. Динов смята, че 13-тото място е незадоволително. "Към настоящия момент чакаме окончателното решение на Спортно-техническата комисия към БФС. Искам обаче да отбележа, че спазвайки Наредбата за първенствата и турнирите на Българския футболен съюз за сезон 2015/2016, Спартак /Плевен/ би трябвало да запази мястото си в Б група, предвид ситуацията с изваждането на Литекс /Ловеч/ от А група. Тук ще цитирам ЧЛЕН 8, точка 10 от Наредбата:

"В случай, че "Основният отбор" изпадне в "Б" ФГ, "Вторият отбор" изпада автоматично до следващата по-ниска дивизия, независимо от класирането си по време на сезона, като неговото място се заема от клуб в "Б" ФГ, който е най-добре класиран в местата за изпадане", посочи Динов. Според него това показва, че ако се спазва Наредбата оставането на Спартак /Плевен/ в Б група е гарантирано още след мача с Добруджа /1:1/ в Добрич от предпоследния 29-и кръг.

"От тук нататък всякакво тълкуване относно изпадащите от Б група е в ръцете на Спортно-техническата комисия към БФС", каза той. Динов е решил "предвид резултатите" Дончев да води отбора и през новия сезон, независимо къде ще играе тима - в Б или В група. Поради липсата на решение за отбора къде ще играе не са готови със селекцията. По принцип имат желание да запазят целия състав от пролетния полусезон и към него да привлекат още няколко опитни футболисти. Динов казва "браво" на юношите и треньора им Цветомир Младенов. По думите му те са направили отличен сезон в Елитната група U17, завършвайки на 8-о място.

Динов е убеден, че този набор трябва да се развива в Плевен и да не се допусне децата да бягат по други отбори. "През новия сезон ще обърнем специално внимание на развитието на юношите ни" каза Динов. Попитан за състоянието на стадион "Плевен", Динов заяви, че се надява с оставането на тима в Б група да стартира "с привличане на финансови средства, за да направи модерна база". "3-годишните ми ангажименти за финансова издръжка на отбора продължават", допълни той. "Конкретният бюджет ще бъде съобразен с целите, които ще преследваме. Тях ще ги обявим след като Спортно-техническата комисия към БФС каже къде ще играе отбора. На този етап Спартак Плевен е финансово обезпечен, без никакви задължения", е категоричен Иван Динов.