Съотборничките на Цвети - Да спечелиш медал, но да загубиш морал (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Трагедията, която разтърси българския спорт и цялата страна на 14 юни, още продължава да бъде водеща във всички медии.

Цветелина Стоянова, част от националния отбор на България по художествена гимнастика, направи опит за самобийство, хвърляйки се от шестия етаж на жилищен блок. За щастие тя е имала късмет да получи сравнително леки травми за падане от 18 метра. Лекарите в "Пирогов" се бориха два дни за живота ѝ, като в момента състоянието ѝ е значително по-добро.

Въпреки трагедията с Цвети, съотборничките ѝ, заедно с треньорката Ина Ананиева и президентът на БФХГ Илиана Раева взеха решение тимът да представи страната ни на Европейското първенство в Израел.

Вчера грациите спечелиха бронзово отличие на съчетанието с обръчи и бухалки, а голямо впечатление направи жестът на организаторите на турнира, които връчиха шести медал на капитанката Михаела Маевска - за Цвети Стоянова.

След края на състезанието Илиана Раева, Ина Ананиева и нейните възпитанички говориха пред камерата на Нова Телевизия за случилото се в Холон, за трагедията със съотборничката им, за атаките от България.

Личеше си, че на момичетата не им е лесно в този момент, но по-голямо впечатление направи това, че нито една от грациите ни не пожела на Стоянова "скорошно оздравяване", "бързо възстановяване" или нещо от този сорт.

4157924

"Господ ни възнагради за сметлостта, за труда, който положихме. Трябваше да се преборим със ситуацията в България", първа проговори Цветелина Найденова.

"Това беше най-голямата битка, която сме водили някога в живота си, това беше не само състезание. Тук наистина ставаше въпрос за живот и смърт", призна пък дебютантката в тима, която замени Цвети Стоянова, Любомира Казанова.

На въпрос "С каква мисъл излезе на килима?", вместо да коментира случилото се, тя заяви: Мии, да си изиграя съчетанията. Благодаря на всички за подкрепата и се радвам, че се справих.

"Искам да благодаря на голяма част от българите, които ни подкрепяха и винаги са ни подкрепяли. Силни сме и продължаваме напред. Трудно бе решението да останем. Знаехме, че тя има нужда от нас, но и знаехме, че сме безсилни и всичко е в ръцете на докторите. Единственото, което можехме да направим е да се борим", заяви капитанката Михаела Маевска.

"Много сме щастливи и сега ще пренесем цялата енергия в България на Цвети, за да можем заедно с нея да преборим смъртта, да се изправи и да тръгнем към Рио", бяха думите на Илиана Раева.